Binlerce yıllık bir geçmişe sahip tarih, kültür ve medeniyet şehri Diyarbakır'ın geleneksel mutfağının seçkin lezzetleri göz dolduruyor. Diyarbakır'ın yemek kültürünün başında gelen "Ciğer Kebabı" yerli ve yabancı ziyaretçilerin vazgeçilmezleri arasında bulunuyor. Ancak ciğer kebabı ile ünlenen Diyarbakır’ın başta meftune olmak üzere; içli köfte, kaburga dolması, etli, ekşili ve kuru dolma, burma kadayıf ve örgü peynir, sac tava, sütlü Nuriye tatlısı, çörek, meyan kökü şerbeti, mumbar, hilorik, mehir, bademli pilav, babaganuç ve ekşili sıkma gibi sayısız lezzetler de öne çıkıyor.
Peki, zengin mutfağa sahip Diyarbakır’da Antep Beyran çorbası, Erzurum Cağ Kebabı ve Antep nohut dürümü gibi meşhur lezzetlerin olmadığını biliyor muydunuz? İşte Diyarbakır mutfağında görülmeyen bu lezzetler…
DİYARBAKIR’IN MUTFAĞINDA BULUNMAYAN LEZZETLER
UNESCO Dünya Kültür Miras Listesi'nde yer alan eserleriyle peygamber makamları ve türbeleriyle zengin bir tarihi ve kültürel potansiyeli bünyesinde barındıran Diyarbakır, yöresel lezzetleriyle de göz dolduruyor. Her dönem yerli ve yabancı ziyaretçilerin ilk ortası olan Diyarbakır’ın geleneksel yemekleri dışında birçok lezzeti görmek de mümkün. Ancak bölge illerine ait ve ülkede nam salmış Antep Beyran çorbası, Erzurum Cağ Kebabı ve Antep nohut dürümü gibi lezzetlerin hiç olmaması dikkat çekiyor.
SOFRALARIN OLMAZSA OLMASI: ANTEP BEYRAN ÇORBASI
Gaziantep mutfağı denince ilk akla gelen lezzetler arasında yer alan Beyran Çorbası, farklı kültürlere ait bir çorba olarak değerlendirilse de bu çorbanın memleketi Gaziantep! Kış aylarının vazgeçilmez çorbalarından biri olarak bilinen beyran çorbası içerisinde kuzu eti, sarımsak ve doğal baharatlar bulunuyor. Pirinç üzerine 200 g et, et suyu, sarımsak, yaprak biber, tuz, karabiber konur ve limon sıkılır, kaynayıncaya kadar ısıtılır ve servise sunulur. Antep Beyranı, Türk Patent Esntitüsü tarafından Coğrafi İşaretli ürün olarak tescillenmiştir.
ERZURUM’UN İNCİSİ: CAĞ KEBABI VEYA BİCO
Erzurum’un incisi olarak bilinen cağ kebabı, namı ülke dışına çıkmış bir lezzettir. 18. yüzyıla ait Osmanlı seyahatnamelerinde, Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki Erzurum ilinde "Cağ Kebabı" olarak bilinen, yatay bir et yığınından oluşan ve odun ateşinde pişirilen bir kebaptan bahsedilmektedir; bu muhtemelen dönerin bilinen en eski halidir. Cağ kebabı, oğlak veya kuzu etinden yapılan bir çeşit kebaptır. Geleneksel olarak Erzurum'un Oltu ilçesinde yapılan cağ kebabı, önceden terbiye edilmiş etin yatık bir şişe geçirilip odun ateşi üzerinde pişirilmesiyle hazırlanır. Cağ (veya bico) adı verilen şişler kullanılarak servis yapıldığından bu adı almıştır.
ANTEP'İN FAST FOOD'U: NOHUT DÜRÜM
Yine Gaziantep mutfağına ait olan bu lezzet, Anteplilerin vazgeçilmezidir. 2020'de tescillenen nohut dürümü, hem hesaplı hem de doyurucu olmasından dolayı günün her saatinde tüketiliyor. Bir gün öncesinden bakır tencerelerde ıslatılan nohutlar, kemik suyuyla saatlerce düdüklü tencerede haşlanarak hazırlanıyor. Nohut dürüm, farklı tadıyla son yıllarda kentin önemli lezzetlerinden biri haline geldi. Son dönemlerde adından söz ettiren nohut dürüm, Gaziantep'in "fast food'u olarak biliyor.