1995 yılında Dicle Barajı’nın yapımı tamamlanmış, Diyarbakır’ın Eğil ilçesinin bir kısmı sular altında kalmaya başlamıştı. İçişleri Bakanlığı’ndan ilçe kaymakamlığına gelen bir yazıyla bölgede bulunan Hz. Elyesa ve Hz. Zülkifl peygamberlere ait türbelerin ilçenin en yüksek noktasına taşınması istendi. Gizli bir operasyonla türbeler açıldı. Görgü tanıklarına göre resmi görevliler beklenmedik bir durumla karşılaştılar. Yaklaşık 2850 yıl önce yaşamış bu iki peygamber henüz birkaç saat önce vefat etmiş ihtiyarlar gibi gözüküyorlardı. 

Dilden dile dolaşan resmi peygamber naklinin tanıkları 29 yıl sonra yönetmen Ali Murat Güven’in "Peygamber’e Dokunmak" belgeseline konuştu.

Diyarbakır Çermik hava durumu nasıl? Diyarbakır Çermik hava durumu nasıl?

14 Eylül 1995. Yer Diyarbakır’ın Eğil ilçesi. İlçenin ana caddesinde bulunan dükkanlardan teker teker insanlar dökülüyor. Neden işlerini bırakıp kapıya çıktıklarını bilmiyorlar. Salavat ve tekbir sesleri eşliğinde şaşkınlıkla birbirlerine bakarken birden caddenin başında sessizce bir konvoy beliriyor. Resmi araçların da içerisinde olduğu konvoyda bir pikap var. Pikabın arkasında ise bir tabut, tabutun üzerinde yeşil örtü, yeşil örtünün üstünde Ankebut Suresi. Yanında silahlı adamlar da olan tabut caddeden geçerken insanlar istemsizce ağlamaya, dualar etmeye başlıyorlar. Bilmedikleri bir şey var, o da önlerinden bir peygamberin geçtiği.

DİYARBAKIR’DA GALASI YAPILACAK
Serbestiyet’e konuşan yönetmen Güven, “Öncelikle, kısa süre içinde üst üste iki gala yapacağız. Hem İstanbul’da, hem de Diyarbakır’da. Bunlardan ilki filmi medya mensuplarına, arkeologlara, bilim ve ilahiyat çevrelerine ulaştırıp tartıştırabilmek amacıyla, ikincisi de bize bu fırsatı veren şehre gönül borcumuzu ödeyebilmek için.

Kaynak: Serbestiyet