Diyarbakır’ın Merkez Sur ilçesi Cami Kebir Mahallesi, Telgrafhane Sokak’ta bulunan Diyarbakırlı şair Cahit Sıtkı Tarancı'nın doğduğu ve daha sonra müzeye çevrilen evi, yıllardır ziyaretçi kabul etmemişti. Maruz kaldığı çeşitli hasarlar nedeniyle, 25 Ağustos 2022 tarihinden beri Restorasyon Projesi sebebiyle ziyarete kapatılan ve çalışmaları tamamlanamayan Cahit Sıtkı Tarancı Müzesi’nin 12 Ekim 2024 tarihinde tekrardan ziyaretçilerine kapılarını açarken, restorasyon çalışmalarının ise halen sona ermediği görüldü.
AÇILIŞI YAPILDI RESTORASYON ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR
1973 tarihinde Kültür Bakanlığı tarafından satın alınarak restore edildikten sonra kapılarını ziyaretçilere açan Cahit Sıtkı Tarancı Müzesi'nde devam eden restorasyon çalışmaları bitmek bilmiyor. Elde edilen bilgilere göre, tarihi müzede uzun zamandır devam eden restorasyon çalışmalarının kısa bir sürede tamamlanacağı belirtilirken, 12-20 Ekim tarihleri arasında yapılan Sur Kültür Yolu Festivali’ne bazı bakanların da katılmasıyla Cahit Sıtkı Tarancı Müzesi’nin avlusu kapılarını yeniden açtı.
CAHİT SITKI TARANCI MÜZESİ HAKKINDA BİLİNENLER
1733 yılında Sur ilçesinde inşa edilen Diyarbakır doğumlu şair Cahit Sıtkı Tarancı'nın doğup büyüdüğü ev, 1973 tarihinde Kültür Bakanlığı tarafından satın alınarak restore edildikten sonra, cumhuriyetin 50. Yılında 29 Ekim 1973 tarihinde Cahit Sıtkı Tarancı'nın anısını yaşatmak ve ismini ebedileştirmek amacı ile müze olarak hizmete açılmıştır. Bina, kuzeydeki yazlık, güneydeki kışlık, doğudaki ilkbahar ve batıdaki sonbahar bölümlerinden oluşmaktadır. Mutfak, kuzey doğu köşede bulunan ve eyvan şeklinde düzenlenen bölümde yer almaktadır. Güneybatı köşede ise hamam yapısı bulunmaktadır. Binada, büyüklü küçüklü toplam 14 oda, mutfak, kiler ve tuvalet bulunmaktadır. Yazlık bölüm ise, iki katlıdır ve en önemli yeridir. Bu bölümün ikinci katında, çift kemer açıklıklı eyvanı önünde bulunan büyük bir oda bulunmaktadır. Bu oda, baş oda ya da mabeyn odası olarak adlandırılır.