Edebiyat severlerin gönüllerinde farklı bir yer edinen Ahmed Arif, 23 Nisan 1923'te Diyarbakır'ın Sur ilçesi Hançepek semtindeki Yağcı Sokak 7 numaralı evde dünyaya geldi. Babası Rumeli'den Kerkük'e görevli gelmiş bir Türk aileye mensuptur. Babası o yıllarda Osmanlı Devleti hizmetinde memur olarak çalışmakta olan Arif Hikmet, annesi ise Sare Hanımdır. Dönemin ulemasından Şeyh Abdülkadir Cibrali'nin kızı olan Erbilli bir Kürt'tür.

AHMED ARİF KİMDİR?
Ahmed Arif sekiz kardeşin en küçüğü idi. Asıl adı Ahmet Hamdi Önal'dır. "Ahmed Hamdi" dedesinin ismidir. Edebi alanda kullandığı "Ahmed Arif" ismindeki "Arif", babasının ön adıdır.

Ahmed Arif

HASRETİNDEN PRANGALAR ESKİTTİM” ŞİİRİ
Başarılı edebiyatçı, özellikle “Hasretinden Prangalar Eskittim” şiiri ile hafızalara kazınmış ve büyük yer edinmiştir. Türkiye'de şiir kitabı en çok basım âdeti görmüş olan şair, Türkçeyi en iyi kullanan şairlerden biri olarak kabul edilir. Asıl adı Ahmed Önal olan şair, Diyarbakır Lisesi'nden mezun olduktan sonra Ankara Üniversitesi Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi Felsefe Bölümü'nde okudu. 1940-1955 yılları arasında değişik dergilerde yayınladığı şiirlerinde kullandığı kendine has üslubu ile Türk edebiyatındaki yerini aldı. Yaşadığı coğrafyanın duyarlılığı ve halk kaynağındaki sesini hiç yitirmeden, kusursuz bir kurguyla özgün, tutkulu, ezgili, çağdaş şiirler yazdı. 1968'de yayınlanan "Hasretinden Prangalar Eskittim" isimli şiir kitabı birçok yayın evinde sayısız baskı yaptı. Unutulmaz şiirlerin şairi Ahmed Arif 2 Haziran 1991 yılında başkent Ankara’da hayata gözlerini 68 yaşındayken yummuştur. 

AHMED ARİF’EN BİLİNEN ESERLERİ NELERDİR?
Edebiyatçının başlıca eserleri arasında, Terketmedi Sevdan Beni, Yurdum Benim Şah Damarım, Cemal Süreyya'ya Mektuplar, Leylim Leylim yer almıştır.

AHMET ARİF EDEBİYAT MÜZESİ
Ahmet Arif Edebiyat Müzesi, Diyarbakır'ın Sur ilçesinde yer alan bir müzedir. Müze, Diyarbakır doğumlu şair Ahmed Arif'e ithaf edilmiştir ve 2011 yılında faaliyete girmiştir. Müzenin bulunduğu 120 yıllık konak, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından kamulaştırılıp restore edilerek Ahmed Arif adına tahsis edilmiştir.

Haber: Onurcan GÜLER

Editör: Onurcan Güler