2023 Genel seçimlerinin ardından kurda yaşanan yükseliş ile birlikte benzin ve motorin fiyatlarına zam geldi. Son zamlarla beraber 2023 yılında benzin fiyatı yüzde 23, motorin fiyatı ise yüzde 1 yükselmiş oldu. Diyarbakır’da benzinin litre fiyatı 25,02 lirayı bulurken, motorin ise 23,34 liradan satılmaya başlandı.


 
Zamların etkilediği kesimlerin başında ise şoförler geldi. Diyarbakır’daki minibüs şoförleri, zamların altından artık kalkamadıklarını belirtti. 


 
KAZANÇ BENZİNE GİDİYOR
Minibüs şoförü Mahmut Erik, kazançlarının yarı yarıya düştüğünü dile getirerek, “Kazandığımız parayı akşam toplayıp, petrole veriyoruz. Araca, şoföre hiçbir şey kalmıyor. Lastik, vergi, şoför, SSK’sı almış başını gitmiş. Araba parçası zaten alınmıyor. Masraf ağır bir külfet olmuş. Artık çaresizce herkes bırakacak. Araba bana ait ama böyle giderse kontağı kapatacağım. Altından kalkamıyorum. Bir yağ bakımına gidiyorum, 6 bin lira. Sadece bir motor yağ bakımı. Bunun parçası, vergisi, SSK’sı, aracın bandrolü, fenni muayenesi hariç. Zaten yakıt almış başını gidiyor. En büyük sorunumuz ise yakıt” ifadelerini kullandı. 
 
ZİNCİRLEME ETKİ 
Çalıştığı durakta yaklaşık 20 plakanın boşta olduğunu aktaran Erik, “Kimse çalıştıramıyor. Kimse kiralamıyor. Bugün para kazanmazsanız, gelip araç plakası kiralar mısınız? Böyle giderse esnaf çekilecek. Bu iş zincirleme dönüyor. Bugün ben çekildiğim zaman buradaki esnaf da iş yapamayacak. Öbürü de yapamayacak, bu herkesi etkileyecek” diye belirtti. 
 
‘OLAN HALKA OLUYOR’ 
 
Şoförlerden Hakan Başkan, kazançlarının olmadığını kaydederek, “Seçimden sonra zam yapılacağı belliydi. Geçinmeye çalışıyoruz ama olmuyor. Mecburen rayiç gelecek, olan da millete olacak. Rayiç getirmek zorundayız. Getirmesek, kurtarmıyor. O yüzden olan bize, millete oluyor. Şuan çalışıyoruz ama akşama kadar mazot parasına çalışıyoruz. Şuan bizi kurtarmıyor” dedi.
 
‘TAŞIMACILIĞI KURTARMIYOR’
Gelen zamlara tepki gösteren minibüs şoförü Seyfettin Çakar, “Mazot sürekli zamlanıyor. Önceden de pahalıydı. Seçim için düşürdüler ama yine zam geldi. Bu fiyatlar taşımacılığı kurtarmıyor. Yol ücreti 10 liraya çıksa halkımız mağdur olacak. Bunlar başta olduğu sürece halimiz böyle olacak. Ailemize zor bakıyoruz. 8 kişiye bakıyorum. 3 öğrencimiz var” diye belirtti.
 
‘YEVMİYE ALAMIYORUZ’
Yaklaşık 30 yıldır şoförlük yaptığını aktaran Veysel Kaya ise şunları belirtti: “Mazot pahalılığından yevmiye alamıyoruz. Sadece dolmuşçuları değil bütün herkesi etkiliyor. Hayat şartları çok zorlaştı. Zar zor karnımızı doyurabiliyoruz. 4 kişiye bakıyorum. İki tane öğrencim var.” (MA)

Editör: Mücadele Gazetesi