Türkiye’nin kara toprakları açısından en küçük bölgesi ve en düzlük alanlarının bulunduğu olan Güneydoğu Anadolu Bölgesi, Karacadağ ile kısma ayrılır. Doğuda kalan kısım Dicle iken Batıda kalan bölüm Orta Fırat olarak isimlendirilir. Toplamda 9 ile sahip bölgenin ilçe sayısı ise 80 adettir. Yüz ölçümü açısından en büyük şehir Urfa iken, en küçüğü Kilis'tir. En fazla ilçeye sahip şehir Diyarbakır iken en az ilçeye sahip olan şehir Kilis'tir. Peki, günümüzde 9 kente sahip olan bölgenin 1927 yılında sadece 5 kente sahip olduğunu biliyor muydunuz? İşte haberin detayları…
BÖLGENİN 1927 YILINDA İL SAYISI ORTAYA ÇIKTI
1927 tarihli il ve ilçe haritası ortaya çıktı. 1927 Umumi Nüfus Tahriri’ne göre, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin il ve ilçe sayısı dikkat çekti. Harita bilgisine göre günümüzde Diyarbakır, Adıyaman, Batman, Gaziantep, Kilis, Mardin, Siirt, Şanlıurfa ve Şırnak olmak üzere dokuz ili bulunan bölgenin o dönem sadece 5 ili bulunuyor. Bu iller ise, Diyarbakır, Mardin, Şanlıurfa, Gaziantep ve Siirt olarak görülüyor.
İSİMLER DİKKAT ÇEKTİ
Haritada dikkat çeken çeken en önemli ayrıntı ise bu 5 ilin isimleri oldu. Mardin ve Siirt illerinin isimleri aynı dururken, Diyarbakır, Diyarbekir; Gaziantep, Gazi Ayıntap; Şanlıurfa'nın ise o dönem yine Urfa olarak adlandırıldığı görülüyor.
1927 İLÇE HARİTASININ ÖNEMİ
1927 Türkiye ilçe haritası, Cumhuriyet’in ilk yıllarında, 1923’teki Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşundan sonra yapılan il ve ilçe idari düzenlemelerini yansıtan bir haritadır. Bu dönemde, Osmanlı İmparatorluğu’nun son döneminden kalan idari yapı değişmeye başlamış ve Cumhuriyet ile birlikte birçok yeni idari düzenleme yapılmıştır. Bu süreç, yerel yönetimlerin yeniden yapılandırılmasını ve ilçe sınırlarının belirlenmesini içeren önemli bir dönüm noktasıdır.