Diyarbakır Valiliği’nden Pazar günü sınava gireceklere uyarı Diyarbakır Valiliği’nden Pazar günü sınava gireceklere uyarı

Diyarbakır’da 25 bin civarında sokak köpeğinin bulunduğunu açıklayan Vali Murat Zorluoğlu, ileriki süreçte nasıl bir yol ve yöntem izleneceğini de duyurdu. Nüfusu 25 binin üzerinde olan ilçelerde sokak hayvanları için bakımevlerinin yapılması kararı bulunurken, Diyarbakır’da ise Büyükşehir Belediye ve aynı zamanda Silvan Belediyesi’nde bakımevi olduğu biliniyor. Vali Zorluoğlu, sürecin hızlandırılması ve sokak köpeklerinin bakımevlerine alınarak burada kısırlaştırılması veya yeni ailelerine teslim edilmesi için Belediyelere yazı gönderildiğini açıkladı.

Diyarbakır Valisinden Narin Güran Açıklaması “İhmali Olanlar Varsa…”

YENİ KARARLAR ALINDI
Geçen yıl hem 5199 sayılı kanunda hem onun uygulama yönetmeliğinde önemli değişiklikler olduğuna değinen Vali Zorluoğlu, "Özellikle sokaktaki sahipsiz köpeklerle ilgili yeni bir mücadele tarzı ortaya kondu. Sokak hayvanlarının yakalanması, kısırlaştırılması, barınakta tutulması ve sahiplendirilmesi prosedürüyle bunun belli bir süreç içerisinde sokaktaki sahipsiz hayvan popülasyonunu minimize, temel kanunun getirdiği temel strateji bu. Bu çerçevede illerde hayvanları koruma kurulları oluşturuldu. Eskiden de vardı şimdi daha farklı bir şekilde oluşuyor. Valinin başkanlığında kaymakamlar, bütün belediye başkanları ve ilgili tarım müdürlüğü gibi ilgili kurumların temsilciyle 3 ayda bir bu toplantıların yapılması ve bu toplantılarda bu manada ortaya konan mücadelenin değerlendirilmesi. Biraz önce bu toplantımızı çok geniş katılımlı olarak Yatırım İzleme Ve Koordinasyon Başkanlığındaki toplantı salonumuzda gerçekleştirdik" dedi.

Serra Bucak Barınak

DİYARBAKIR’DA YILDA BİN KÖPEK KISIRLAŞTIRILIYOR
Kent genelinde yaklaşık 25 bin civarında sahipsiz köpek olduğunu belirten Vali Zorluoğlu, "Barınak olarak meseleye baktığımızda bu kadar hayvana karşılık sadece Büyükşehir Belediyesi'nin 500 köpek kapasiteli bir barınağı var. Onun da şu anda içerisinde 468 tane köpek var. Yani neredeyse dolu durumda. Onun dışında hiçbir başka belediyemizde böyle bir barınak yapılmış değil şu anda. 2020-2025 yılları arasında bizde sadece 5 bin 433 tane sahipsiz hayvan kısırlaştırılıyor. Yani yılda bin tane, bin tanenin altında değerler. Köpeklerin neredeyse geometrik ürediğini dikkate aldığımızda bu kısırlaştırma sayılarıyla bizim bununla mücadele etme imkanımız yok. O nedenle belediyelerimize şu talimatı verdik. Belediyeler, ilçe belediyeleri. Hem barınaklar yapacaklar, hem doğal çevre yaşam alanları oluşturacaklar. Hem de kendi belediyelerinde kısırlaştırma kapasitesi oluşturacaklar. Veterinerlik hizmetleri dairesinin büyükşehir belediyesi tarafından kurulması lazım. 25 binin üzerindeki ilçelerde de veterinerlik şube müdürlüklerinin kurulması lazım. Bu da kanun zorunlu. Sosyal yaşamda insanlarımızın, çocuklarımızın, yaşlılarımızın köpek saldırısı, korkusu yaşamadan bu şehirde gecenin hangi saati olursa olsun özgür bir şekilde yaşamalarını sağlayacağız" diye konuştu.

Muhabir: Onurcan GÜLER