Öz Diyarbakır Özel Halk Otobüsleri Kooperatif Başkanı Fesih Kaya, Büyükşehir Belediyesi’ne yaptıkları zam talebi hakkında Mücadele’ye konuştu. Türkiye genelinde en ucuz taşımacılığın Diyarbakır’da yapıldığını belirten Başkan Kaya, yeni yıla girildikten sonra asgari ücrete yapılan zam oranıyla beraber, yakıt ve çalışanların sigorta primlerine zamların uygulandığını ifade etti.
“BİZ BUNUN ALTINDAN KALKAMIYORUZ”
Otobüslerde kullanılan yakıt ve çalışan şoförlerin sigorta primlerine gelen zamların ardından sırasıyla parça alımı, araçların lastikleri, vergiler ile ekstradan çıkan vergilerin kendilerine çok fazla masraf çıkardığını vurgulayan Kaya, “Biz bunun altından kalkamıyoruz. Bildiğiniz gibi bütün illerde Ankara İstanbul hemen hemen yüzde 90'ı tarife aldılar. Bunların tarifeleri yüzde 50 ve bizimkimizden daha üstün olduğu halde yine aldılar. Bizde aynı mazotu yakıp, aynı şoförü çalıştırıyoruz, sigortası var aynı şeyleri yapıyoruz fakat bu şekilde bizi gerçekten kurtarmıyor. Büyükşehir Belediyesi’nden tarife istemişiz daha sonuç alamamışız, çalışmalar devam ediyor” diye konuştu.
DİYARBAKIR’DA ULAŞIMA NE KADAR ZAM YAPILACAK?
Öte yandan Diyarbakır’da Belediyeye ait otobüsü, Özel Halk Otobüsü, Minibüs (dolmuş), taksi ve okul servisi ücretlerini Ramazan Bayramı’ndan sonra zam yapılması bekleniyor. Yapılacak zam oranın ise yüzde 30 civarında olması bekleniyor.
Diyarbakır’da güncel ulaşım fiyatları ise şöyle:
Belediye otobüsü ve Halk Otobüsleri: Tam 15 lira, öğrenci 8 lira
Minibüs (dolmuş): Tam 20 lira, öğrenci 12 lira