Diyarbakır’da özellikle bayramlarda bir gelenek haline gelen bayram çöreği kentte bilinen adıyla Diyarbakır Çöreği, kurban bayramı öncesi her fırında tekrar boy göstermeye başladı. İçindeki baharatlarla çevreyi sardığı kokusuyla tanınan çöreğin içine çörek otu, mahlep, susam gibi birçok baharat konuluyor. Evlerde bayram öncesi bir araya gelinerek yapılan çöreği şimdilerde her fırında bulmak mümkün. Tanesi 5 liradan satılan bayram çöreğini yıllardır yapan ekmek ustası Rıdvan Aras, artan maliyetler karşısında bu geleneğin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını söyledi, “Çörek Diyarbakır’da bir gelenek haline gelmiş. Bu gelenek yıllardır var.  Bitmez ancak sürekli zam geldiği için insanlar çörek geleneğini bırakabilir.” Dedi.

“BAHARATLAR DAMAK TADINA GÖRE KONULUR”

Yaklaşık 11 yıldır çörek işiyle uğraştığını söyleyen fırıncı ustası Rıdvan Aras, Diyarbakır çöreğinin malzemelerinin damak tadına göre konulduğunu belirtiyor. Aras, “Çöreğin tüm malzemelerini ölçerek hazırlıyoruz. İçinde tarçın, tahin, çörek otu yumurta koyan da var. Süt maliyetli oluyor. Genellikle yağla yoğurulur. Bol yağlı olur. Köylerde sütlü yaparlar. İçindeki baharatlar da damak tadına göre değişir. Şekeri de herkes tercih etmez. O da isteğe bağlı. Evde hamurlarını kendileri hazırlayanları biz sadece çöreğin pişirimini yapıyoruz. Diyarbakır çöreğinde özellikle mahlep bırakıyoruz. Yumuşaması ve tat vermesi için mahlepten faydalanıyoruz. Hamurun mayalanması için yarım saat bekletiyoruz.” Diye konuştu.

“DİYARBAKIR ÇÖREĞİ GELENEĞİ BİRKAÇ YILA BİTEBİLİR”

Bayram çöreğinin bir gelenek haline geldiğini ancak artan maliyetler karşısında zamanla bitebileceğini belirten ekmek ustası Aras sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bayramda çok fazla tüketiliyor. Siparişlerimiz bayramda daha fazla. Çörek Diyarbakır’da bir gelenek haline gelmiş. Bu gelenek yıllardır var.  Bitmez ancak ama bir iki sene sonra bitebilir. Sürekli zam geldiği için insanlar çörek geleneğini bırakabilir. Normalde vatandaş bizim yaptığımız çöreği tercih ediyor. Bizim çöreğimiz daha maliyetli. Kendileri evde hamurlarını hazırladıkları zaman bir tepsiyi 30 liraya yapıyoruz. Tepsiye büyük 8 çörek sığıyor. Kendimiz yaptığımızda ise tanesini 5 liradan satıyoruz.”

Haber: Remziye ÇELİK

Editör: Remziye Çelik