Hem Türkiye’nin, hem de Dünya’nın en güzel illeri arasında bulunan Diyarbakır’ın kendi gibi kıymet arz eden bir ilçesi olan Eğil, seyahat severlerin uğrak mekanı haline geldi. Özellikle son dönemlerde gerek dijital mecralarda, gerek ise Türkiye basınında yer almayı başaran Eğil ilçesinin nasıl bir bölge olduğu merak konusu oldu. 

İşte, Mücadele Gazetesi olarak Eğil’in seyahat serüvenine iniyoruz…

Burası İstanbul Değil! Eğil

EĞİL’E DAİR BİLİNMESİ GEREKENLER
Diyarbakır’da olup da, tarihi Sur ilçesini gezdikten sonra Eğil’e gitmezseniz “Diyarbakır’ı gezdim ve gördüm” demeyin. Sosyal, kültürel ve dini açıdan en zengin mekanlardan bir tanesi olan Eğil ilçesinin “Peygamberler Diyarı” olduğu da çok açık bir şekilde kabul edilmiştir. Ayrıca Diyarbakır'a can katan Eğil Barajı da bu güzergah üzerinden geçmektedir.

DİYARBAKIR EĞİL’DE GEZİLMESİ GEREKEN YERLER
Tarihi Eğil Kalesi

diyarbakır egil kalesi
Yaklaşık üç bin yıllık tarihi geçmişiyle Dicle Baraj Gölü’nün kenarına konumlanmış Diyarbakır’a bağlı Eğil ilçesi, doğası, kültürel geçmişi, topraklarında medfun peygamber kabirleri ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin önemli kültür merkezlerinden birisi durumundadır.

Eğil Ulu Camii
Eğil Tacıyan Camisi ya da Eğil Ulu Camii, Diyarbakır ilinin Eğil ilçesinde yer alan camidir. 1040 yılında Eğil Beylerinden Pir Bedir tarafından Eğil Beyliği kurulduktan sonra yaptırılmıştır.

Salim Güran’ın müdafiliğini reddeden Seda Toğrul kimdir? Salim Güran’ın müdafiliğini reddeden Seda Toğrul kimdir?

Kümbetler
Diyarbakır’ın Eğil İlçesinde bulunan tarihi Kümbetler, aslına uygun olarak restore edilecek. Eğil Belediyesi’nce hazırlanan, Kasım Bey Kümbetleri Rölöve Restitüsyon ve Restorasyon Projesi ile 16. Yüzyılda yapılan Kümbetler, aslına uygun olarak restore edilip turizme kazandırılacak.

DİYARBAKIR EĞİL’DE GEZİLECEK YERLER
Nebi Harun-i Asefi Türbesi,
Nebi Hallak Türbesi,
Nebi Harut ve Nebi İlyas Türbeleri,
Eğil Vadisi,
Deren Mağaraları,
Eğil Kalesi,
Eğil Baraj Gölü,
Eğil Şelalesi…

Muhabir: Devrim AKTÜRK