Diyarbakır’da vardiyalı çalışma sistemi ile geceleri de çalışmaya başladı. İşçiler ve ustalar, Ramazan ayının ilk günlerinde Cevizli burma kadayıf ve fıstıklı burma kadayıfın yapımı için kolları sıvadı. Geçen yıl Ramazan ve Kurban Bayramında yaklaşık olarak 35-45 ton civarında Diyarbakır’ın tescilli lezzeti kadayıf tüketilirken Diyarbakırlı ustalar kadayıfların erkenden yapılmasının temel nedeni olarak, kadayıfın steril koşullarda saklanınca bozulma riskinin olmadığını ve uzun süre dayanabildiğini ifade etti.
OTOBÜS FİRMALARINDA BURMA KADAYIF TRAFİĞİ
Dayanıklılığı ve çıtır çıtır lezzetiyle ağızlarda dağılan Diyarbakır burma cevizli ve fıstıklı kadayıfının Ramazan ayında Diyarbakırlı ustalarca yapımına başlanması kargo şirketlerini ve otobüs firmalarını da harekete geçirmiş durumda. Büyük firmalar tarafından günde en az 2-3 ton bandında üretilen ve ayda yaklaşık olarak 35-50 ton civarında üretilmesi planlanan kadayıflar Diyarbakır’dan Türkiye’nin en doğusundan en batısına gönderilmek üzere kargo ve otobüs firmalarına verilmeye başlandı.
KADAYIF DİYARBAKIR’DAN TÜRKİYE’NİN BİRÇOK İLİNE GELİR KAPISI
Üreticilerden alınan bilgilere göre Diyarbakır’ın tescilli lezzeti kadayıf sadece Diyarbakır’a değil birçok ilinde ekonomisine katkı sunuyor. Kadayıfın ana malzemelerinden olan fıstık zaman zaman Gaziantep’ten zaman zamanda Şanlıurfa’dan temin ediliyor. Kadayıf yapımında kullanılan yağ ise Şanlıurfa’dan temin ediliyor. Diyarbakır’ın tescilli burma kadayıfının yanı sıra tescilli soğuk baklavası da özel koşullarla gönderilerek şehir dışındaki alıcılarıyla buluşuyor.
Esnaflar, ramazan öncesi fiyatlar ile ramazan ayındaki fiyatlarda değişiklik yapılmayacağını vurguladı.
TATLI FİYATLARINDA SON DURUM NE?
Fıstıklı burma kadayıf 260 lira,
Cevizli burma kadayıf 200 lira,
Fıstıklı baklava 270 lira,
Cevizli baklava 150 lira,
Soğuk baklava ise kilogram fiyatı 280 liradan alıcıyla buluşturuluyor.