Diyarbakır Çocuk Çalışmaları Ağı, 11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü’ne ilişkin Sümerpark Ortak Yaşam Alanında basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamaya, Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Serra Bucak ve Doğan Hatun ile daire başkanları ve sivil toplum örgütleri temsilcileri katıldı.

Diyarbakır Van arasındaki sıcaklık farkı yok artık dedirtti! Diyarbakır Van arasındaki sıcaklık farkı yok artık dedirtti!

“KIZ ÇOCUKLARINA KARŞI İHLALLER ARTTI”
Açıklama yapan Diyarbakır Çocuk Çalışmaları Ağı üyesi Selvi Tunç, Türkiye’nin de bulunduğu ülkelerin girişimi ile Birleşmiş Milletlerin 2012 yılında 11 Ekim’i Dünya Kız Çocukları Günü olarak ilan ettiğini hatırlattı. Kız çocuklarının uğradıkları hak ihlallerinin sayılamayacak ve tasnif edilemeyecek bir noktaya geldiğini vurgulayan Tunç, yaşanan hak ihlalleri dikkat çekti. Tunç, çocukların adil, özgür ve eşit bir dünyada huzurla yaşama idealine kavuşuncaya kadar hak mücadelelerini sürdüreceklerini ifade etti.

EŞ BAŞKAN BUCAK: 11 EKİM ANLAMLI VE ÖZEL BİR GÜN
Basın açıklamasında konuşan Eş Başkan Serra Bucak, kentteki sivil toplum kuruluşları, Diyarbakır’da çocuk hakları alanında çalışan sivil toplum ve dernekler, iki aydır kurulan Kent Konseyinin temsilcileri, Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları, yönetimi ve meclis üyeleri olarak, 11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü nedeniyle bir farkındalık çağrısı yapmak için toplandıklarını belirtti. 11 Ekim Dünya Kız Çocukları Gününün, 12 yıldır kız çocuklarının tüm dünyada karşılaştığı ve maruz kaldığı ayrımcılık politikalarına karşı anlamlı ve özel bir gün olduğunu vurgulayan Eş Başkan Bucak, şöyle konuştu: “Bizler de kendi coğrafyamızda, şehirlerimizde uzun yıllardır çocuk hakları alanında yürüttüğümüz tüm çalışmaların odağına; toplumsal cinsiyet öncelikli çalışmalarımızı, toplumsal cinsiyet eşitliğini vurguladığımız saha çalışmalarımızı koyduk. Yine toplumsal cinsiyet uygulamalarını öncelediğimiz yerel yönetimler pratiklerimizi ortaya koyduk. Bugün yerel yönetimler olarak eskisinden daha güçlü bir şekilde hem bu alanda çalışan sivil toplum örgütleriyle, hem bu alana emek vermiş, işin uzmanlığında iyi pratikler ortaya çıkaran arkadaşlarımızla, hem de Kent Konseyinde Çocuk Meclisiyle beraber daha güçlü ve daha doğru temelde çalışılabilir bir noktaya erişmenin önemini vurgulamak istiyoruz.”

“CEYLAN’A, NARİN’E VE ROJİN’E ADAMAK İSTİYORUZ”
Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyeleri olarak çocuk hakları alanında ayrımcılık politikalarını engellemek, kız çocukları başta olmak üzere kadınların haklarını en üst seviyede savunmak için bir çalışmayı açığa çıkaracakları sözünü veren Eş Başkan Bucak, “Dünya Kız Çocukları Gününde coğrafyamızda çeşitli sebeplerle yaşamını yitiren, katledilen kız çocuklarımız var. Biz bu günü Ceylan’a, Cemile’ye, Narin’e ve Rojin’e adamak istiyoruz. Narin’in cansız bedenine ulaşılmasıyla kent büyük bir travma yaşadı ve bu kent ilk günden itibaren Narin’e ne oldu diye sordu ve sormaya devam ediyor. Bu anlamıyla bizler coğrafyamızda yaşanan kadın katliamları ile genç kızların ve çocukların başına gelenlerin takipçisi olacağımızı buradan ifade etmek istiyoruz” dedi. 

“YAŞAM HAKLARINI SAVUNACAĞIZ”
11 Ekim Dünya Kız Çocukları Gününün her zamankinden çok büyük bir anlam ifade ettiğine dikkat çeken Bucak, “Narin ve Rojin Kabaiş şahsında coğrafyamızda kaybettirilen, çocuk yaşta yaşamdan koparılan bütün çocukların ve kadınların yaşam hakkını savunacağımıza, toplumsal cinsiyet eşitliğini her zaman haykıracağımıza söz veriyoruz” diye konuştu. 

İSTANBUL SÖZLEŞMESİ
İktidarlar ve devletlerin failleri koruma politikası ile cezasız bıraktıkları yargılamaların maalesef toplum vicdanında büyük yaralar açtığını vurgulayan Eş Başkan Bucak, şöyle konuştu: “Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesinden çıkarılması, son yıllarda her gün kadın cinayetleri, kadın katliamları ile bu toplumu baş başa bırakmaktır. Hiçbir günümüz yoktur ki kadın ve çocuk katliamları ile o güne uyanmayalım. Bizler bu coğrafyada iktidardan daha büyüğüz, daha çoğuz. Bizler bu coğrafyada çocukların, genç kızların, kadınların, bu toplumdaki herkesin haklarını ve özgürlüklerini, yaşam haklarını savunacak bir çoğunluktayız. Yeter ki bu çoğunluk halimizin farkına varalım ve bu çoğunluğumuzun, bu özgürlük fikriyatımızın uygulamalarını yerel yönetimlerde, şehirlerimizde açığa çıkartalım. Şehirlerimizde, mahallelerimizde kuracağımız danışmanlık merkezleri, çocuk hakları için kuracağımız farkındalık merkezleri ve yapacağımız eğitimler, bütün ailelerimizi, kadınları ve erkekleri bu eğitimin bir parçası, bir gönüllüsü olmaya davet ediyoruz.” 

Bucak, Kent Konseyi bünyesinde yapacakları Çocuk Meclisi ve Gençlik Meclisi çalışmalarını da en üst seviyede yürüteceklerini kaydetti.

Kaynak: Bülten