Fatih SURUÇ

MÜCADELE HABER- DEVA Genel Başkanı Ali Babacan, partisinin Diyarbakır Bağlar İlçe Kongresi için geldiği kente geldi.  Kongre öncesi kahvaltıda basınla bir araya gelen ve 2023’ta yapılacak seçimlere değinen Babacan, “Ülke şartları 2023’e kadar zor dayanacak. Cumhurbaşkanı zorda kalmadıkça seçim istemeyecektir. Ama küçük ortak MHP bir gün desteğini çekerse ülke erken seçime gidebilir” dedi.

 

Güçlendirilmiş parlamenter sistemi hazırlığı olan bütün parti ve STK’larla istişareler yapacaklarını dilde getiren Babacan,  Merkez Bankası’ndaki döviz rezervine ilişkin soruları da yanıtlayarak, “130 milyar dolarlık dövizin ne zaman hangi metotlar ve hangi kurlarda satıldığı açıklanmalıdır” dedi.

 

Ülkedeki işsizliğe değinen Babacan, vatandaşların işsizlik, yoksulluk ve hayat pahalılığından yakındığını söyledi.  

 

Babacan, seçim barajının düşürülmesi hakkındaki tartışmalar ve eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile ilgili sorularıne ilişkin ise, “Seçim barajı, ittifak, siyasi partilere verilen destek ile ilgili yapılmak istenen düzenlemeler DEVA Partisi’nin engellenmesine dönük projelerdir. Partimizin kuruluş aşamasında sayın Gül’ün fikri katkıları ve açık destekleri oldu. Sayın Gül ile partimiz kurulduktan sonra iki kez ailecek bir araya geldik. Ne ittifak ne de cumhurbaşkanlığı adaylıkları gündemimizde yoktur.” dedi.

 

Babacan, Meclis’e gönderilen HDP’li vekillerin fezlekeleri konusunda ise şunları söyledi:

“Fezlekeler, hükümetin iç siyaseti dizayn çabası olmamalı kesinlikle. Fezlekelerin bir Meclis öncesi süreci vardır, bir de Meclis sonrası süreci vardır. Her iki süreç de bir yargı sürecidir. Yargının bu  süreçte bağımsız ve tarafsız hareket etmesi gerekir. Bağımsız ve tarafsız yargı ile bu işin yürümesi gerekir.”

 

 

BABACAN KONGREDE KONUŞTU

Babacan kongredeki konuşmasında ise özetle şunları söyledi:

 

 -Biz Diyarbakır’a gelince başka, Diyarbakır’dan dönünce başka konuşanlardan değiliz. Şöyle bir görünüp gidenlerden değiliz. Bizim özümüz, sözümüz bir. Ülkemizin her bir yanında başımız dik yürüyoruz. Sayın Erdoğan ‘ne Kürt sorunu ya’ dedi. Biliyoruz ki, iktidar ortakları halktan kopuk, ayrımcı, uygulamalarıyla ülkemizdeki her sorunu tek tek diriltti.

 

- ‘Kadın Destek Uygulaması’nda (KADES) Türkçe dışında tam beş dil var ama bu ülkede en çok konuşulan ikinci dil yok. Konu kadına şiddete gelince neden Kürtçe ‘bilinmeyen bir dil’ oluyor? Şiddete uğrayan kadının konuştuğu dille kavga edilir mi? Sokak ortasında kendi kendilerine ilan-ı aşk ediyorlar, sağa sola ‘Erdoğan’ı seviyorum’ yazıyorlar. Diyarbakır surlarına da Kürtçesini yazdırdılar. Kürtçe, cumhurbaşkanına sevgi göstermeye gelince akıllarına geliyor ama konu kadına şiddetse bilinmeyen dil oluyor. Beş ay önce ‘Kürtçe öğretmen atanmıyor’ demiştim, sesimizi duymuşlar. Yüzde 200’lük artışla 1’den 3’e çıktı… Koskoca Türkiye’de üç Kürtçe öğretmeni var. Komik olmayın. İnsanların anadiliyle kavga edip, kimliklerini yok sayamazsınız.”

 

-Mevcut seçim yasalarıyla artık bir daha iktidara gelemeyeceklerini görüyorlar. Bu nedenle ‘oyunun kurallarını değiştirelim de öyle kazanalım’ diyorlar ama beyhude. Hangi iktidar olursa olsun, artık seçim kurallarıyla oynamaya başladıysa bilin ki gitme zamanı gelmiştir.  Demokrasimizi en yüksek seviyeye taşıyacağız.

 

-Ekonomik reform paketinde, çözmeleri gereken asıl sorunları ıskalıyorlar. Görmezden geliyorlar, sorunları inkâr ediyorlar. 

 

-İcraatinizi gösterin. Reform diye sayfalarca doküman hazırlayacağınıza, kapatsanıza şu Varlık Fonu’nu. Liyakatli kişileri göreve getirin. Kamu ihalelerini 3-5 kişinin zenginleşmesine alet etmeyin.

 

-850 bin esnafa vergi muafiyeti getireceğiz diyorlar. Reformda en büyük manşet bu. Baktık 850 bin esnaf kim ve ne kadar vergi ödüyorlar diye. Basit usulde defter tutan esnafımız. Onlardan bütçedeki toplam vergi tahsilatı 234 milyon. Almayacağız dedikleri vergi yılda 275 lira. Yani esnaf başına 275 liralık katkı vermekle övünüyorlar.

 

Babacan, kongrenin ardından beraberindeki heyetle Bağlar’ın Sakarya Caddesindeki esnafla buluşup evlere ziyaret gerçekleştirdi. Esnaf ve vatandaşların sorun ve taleplerini dinleyen Babacan,  daha sonra ise Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliğine (DESOB) ziyarette bulundu.

Editör: TE Bilisim