Diyarbakır Milletvekili Serhat Eren’nin soru önergesi şöyle: “Aşağıdaki sorularımın, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya tarafından Anayasanın 98’inci, TBMM İçtüzüğü’nün 96’ncı ve 99’uncu maddeleri gereğince yazılı olarak yanıtlanmasını arz ederim.

23 Nisan 2024 tarihinde akşam saatlerinde Diyarbakır’ın Kulp ilçesinde tadilatta olan bir binanın önüne arabasını park etmek isteyen uzman çavuş, arabasını bina önüne park etmemesi yönünde uyaran bina sakinlerini önce tehdit etmiş, daha sonra da rast gele havaya ateş açarak ilçe jandarma binasına kaçmıştır. Olay yerinde bulunan tanıkların anlatımına göre akşam saatlerinde bir uzman çavuş tadilatta olan bina önüne arabasını park etmek istedi. Bina sakinlerinden M.T isimli genç, uzman çavuş olduğunu sonradan öğrendiği kişiyi uyararak, binada tadilat yapıldığını ve malzeme geleceğinden dolayı bina önünün kapatılmaması gerektiği söyler. Gencin uyarısına karşı karşılık veren uzman çavuş, “sen kimsin?” diyerek gence tehditler savurur. Uzman çavuş tartışma sırasında silahını çıkararak rast gele havaya ateş açar. Silah seslerini duyan ilçe halkı olay yerine toplanmaya başlayınca uzman çavuş ilçe jandarma karakoluna sığınır. İlçe emniyet müdürlüğünün olaya ilişkin soruşturma başlattığının bilgisi üzerine ilçe halkı olaysız bir şekilde dağılır.

Diyarbakır dağlarından sofraya inen Zuzax otuna yoğun ilgi Diyarbakır dağlarından sofraya inen Zuzax otuna yoğun ilgi

Bu bağlamda;

1) Diyarbakır’ın Kulp ilçesinde halkı provoke ederek havaya rastgele ateş açan uzman çavuş hakkında bakanlık olarak bir soruşturma başlatacak mısınız?

2) Uzman çavuş hangi yasa ve yetki çerçevesinde silahını çekerek havaya rast gele ateş açmıştır?

3) Kolluk güçlerinin gereksiz yere silahını çıkarması ve havaya ateş açmasının cezası nedir? Bugüne kadar kaç uzman çavuşa silahını gereksiz yere ateşlediği için ceza verilmiştir? Bu uzman çavuşa ceza verecek misiniz?

4) Diyarbakır’da son 5 yıl içerisinde kaç askeri personel hakkında soruşturma başlatılmıştır? Bu personellerden kaçı uzman çavuştur?

5) Diyarbakır’da son 5 yıl içerisinde suç işleyen ya da görevini kötüye kullanan kaç uzman çavuşun görevine son verilmiştir?

6) Kürtlerin yoğun yaşadıkları bölgelerde askerlere halkı provoke etmeleri yönünde bakanlığınızca ve bakanlığınıza bağlı birimlerce verilmiş bir talimat var mıdır?

7) Kulp ilçesinde yaşanan olay Türkiye’nin batısında herhangi bir ilçede yaşanabilir miydi? Yaşansaydı bu suçun cezası ne olacaktı?

8) Özellikle Kürtlerin yoğun yaşadığı illerde askeri personellerin karıştıkları suçları önlemek adına ne tür çalışmalar yapmaktasınız?”

Kaynak: Haber Merkezi