Fatih SURUÇ

MÜCADELE HABER- FETÖ’nün 15 Temmuz 2016’daki darbe girişiminin 4. yıldönümü nedeniyle Diyarbakır’daki siyasi parti il başkanlarından demeç aldık. İl başkanları 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü’ne ilişkin şu açıklamalarda bulundu:

 

“HER ZAMAN HALKIN İRADESİNİN YANINDA OLACAĞIZ”

İyi Parti Diyarbakır İl Başkanı Vejdin Ensarioğlu, “1946 yılından beri Demokrasiyi savuna gelmiş ve bedeller ödemiş, her daim demokrasinin yanında yer almış bir ailenin ferdi olarak tabii ki ben, ailem ve dostlarımız her daim, demokrasi dışı her türlü oluşuma ve darbelere karşı olmuşuzdur. Fetö terör örgütü dahil hiç bir güç kendini halkın yerine koyarak veya paralel devlet kurarak halkın iradesine ipotek koymasını kabul etmemiz mümkün değildir. Biz hem aile olarak hem de mensubu olduğum partimizde her zaman halkın iradesinin yanında olacağız ve halkın hizmetinde olacağız. Bu vesileyle 15 Temmuz şehit ve gazilerimizi Saygıyla anıyorum.”

 

“FETÖ’NÜN SİYASİ AYAĞI ORTAYA ÇIKARILSIN”

Saadet Partisi Diyarbakır İl Başkanı Fesih Bozan, “Fetö hain darbesi üzerinden tam 4 yıl geçti. Bu hain kalkışmayı lanetliyor, hayatını kayıp eden, 251 vatandaşımıza Allah'tan rahmet, acılı ailelerine sabırlar diliyorum. Öğretmen, imam, polis, asker, askeri öğrenci, gazeteci, çaycı ve çorbacıya kadar onbinlerce kişi ihraç edildi, tutuklandı. Ancak ne hikmetse bu darbecilerin “siyasi ayağına” bir türlü ulaşılamadı izlerine rastlanamadı(!) Ve yine ne hikmetse, Fetö’nün siyasi ayağı araştırılsın diye her defasında meclise verilen “Araştırma önergeleri” her defasında AK Parti ve MHP oylarıyla red edildi. Darbenin üzerinde dört yıl geçtiği halde siyasi ayak tartışmaları halen devam etmektedir.

Biz, darbe kalkışmasının 4. yılında,  fetönün “siyasi ayağının” bulunması konusunda, iktidarı samimiyete davet ediyor, yargılanmış ve mahkemelerce suçsuz bulunmuş olan vatandaşlarımızın da mağduriyetlerinin giderilmesini bekliyoruz. Rabbim! Milletimize bir daha böyle ihanet ve acıları, böyle basiretsizliği yaşatmasın.”

 

“ŞANLI DİRENİŞ ASLA UNUTULMAYACAKTIR”

AK Parti Diyarbakır İl Başkanı Süleyman Serdar Budak, “15 Temmuz 2016 tarihinde Şanlı Ordumuz içerisinde sinsice örgütlenmiş olan hain terör örgütünün mensupları vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğüne, hukuk devletine, vatandaşın huzur ve sükûnunu bozmaya yönelik savaş uçakları, helikopter ve tanklarla kanlı bir darbe girişiminde bulunmuşlardır. Darbe girişimine karşı verdiğimiz mücadelede 251 vatandaşımız şehit olurken 2 bin 301 vatandaşımız da gazi olmuştur. Şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyor, gazilerimizi şükranla anıyoruz. Darbe girişimine karşı toplumun tüm kesimlerinin verdiği ortak demokratik tepki ve mücadele milletimizin şanlı direnişine verdiği destek asla unutulmayacaktır. Bu duygu ve düşüncelerle, bir kez daha insanlık dışı bu kanlı darbe girişimini 15 Temmuz yıl dönümünde lanetliyoruz. Şehitlerimizin, gazilerimizin ve bu darbe girişimine karşı canı pahasına milletimizin birlik ve beraberliği için göğsünü siper eden vatandaşlarımızın adları tarihin sayfalarına altın harflerle yazılmıştır."

 

“HİÇ BİR GÜÇ HALKIN İRADESİNİN ÜSTÜNDE DEĞİLDİR”

HDP Diyarbakır İl Eş Başkanı Hülya Alökmen Uyanık, “15 Temmuz 2016 yılında ne yazık ki AK Pati iktidarının uzun süredir beraber iş tuttuğu FETÖ bir darbe girişiminde bulundu. Bu darbe başarısız oldu. Tekrardan ne yazık ki AK Parti iktidarı tarafından muhalefet üzerine daha fazla baskı uygulamasına ve bu girişimi Allah’ın lütfu olarak görme tutumuna girdi. 20 Temmuz da ilan edilen OHAL  nedeniyle 150 bin kişinin işinden olmasına, muhalif tüm derneklerin kapatılmasına, milletvekillilerinin dokunulmazlığının kaldırılıp önceki dönem Eş Başkanlarımız Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ ve birçok milletvekilimizin tutuklanmasına, belediye eş başkanlarımızın tutuklanıp kayyumlar atanmasına kadar uygulamalara tanıklık ettik. Ve ne yazık ki bu darbede gerçekten sorumluluğu olanların daha yargılanmadığı ve hala üstü kapatılan bir olay olarak ortada durmaktadır. Biz HDP olarak askeri veya siyasi her türlü darbenin karşısında olduk. Yıllardır bunun siyasetini yürütüyoruz. Halkın iradesi her zaman önceliklidir. Ve hiç bir güç halkın iradesinin üstünde değildir.”

 

“BU HALK KANIMIN SON DAMLASINA KADAR MÜCADELE EDECEKTİR”

CHP Diyarbakır İl Başkanı Gönül Özel, “Demokrasi için nice canlar veren, bu halkın ufkunu söndürmek, devletini çökertmek için. Devletimizin kuruluşundan bu yana haninler, geçmişte olduğu gibi 15 Temmuz’da boş durmamışlardır. 15 Temmuz’da olduğu gibi bundan sonrada bu halk bu ülkenin sonsuza dek paydaş kalması için her şekilde kanımın son damlasına kadar mücadele edecektir. CHP her zaman bu mücadelenin öncüsü ve savunucusu olacaktır.” 

 

 “ÖZÜ İTİBARİYLE BİR HAÇLI SALDIRISIDIR”

MHP Diyarbakır İl Başkanı Cihan Kayaalp, “Bu millet tarih boyunca pek çok keskin dönemeçten geçmiş, pek çok ağır imtihanı alnının akıyla atlatmıştır. Bu tarihi vakalarda; millet adına hüküm süren, söz söyleyen kişilerin dirayetli durmaları Türk milletinin de kaderini değiştirmiştir. Bu toprakların gördüğü en alçakça işgal girişimi, en travmatik isyan kalkışması; 15 Temmuz gecesi yaşandı. Milliyetçi Hareket Parti’mizin Genel Başkanı Sayın Devlet Bahçeli’nin çok isabetli bir tanımla daha baştan teşhisini koyduğu üzere; milletçe karşı karşıya kaldığımız bu şeref yoksunu teşebbüs, özü itibariyle bir haçlı saldırısıdır. Haçı bozguna uğratacak yegâne çözüm ise hilâlin yani Türkiye’nin birliğidir. Bunun için de herkese defalarca çağrılarda bulunulmuştur.  Darbeye direnerek şehit olan tüm vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyorum. 15 Temmuzda yapılmak istenen darbe teşebbüsünü bir daha lanetliyorum.” 

 

“KAHRAMANLIK DESTANI OLARAK ANLATILACAKTIR”

Gelecek Partisi Diyarbakır İl Başkanı Aydın Altaç “15 Temmuz Türkiye Demokrasi tarihi açısından her zaman anılacak gündür. Demokrasi tarihimiz darbeler ve post modern darbeler ile akamete uğramıştır. Her yaşanan darbe veya post modern darbeden sonra ülkemiz ekonomik, sosyal, siyasal açıdan çok ağır sonuçları olmuştur. Türkiye´de yaşayan vatandaşlarımız yaşanan bu ağır sonuçların etkisi altında yıllarca çile çekmiştir. Ancak 15 Temmuz günü Fetö´nün yapmak istediği darbeye karşı ağır bedeller ödemiş olan 83 Milyon vatandaşımız bir bütün olarak mücadele etmiştir. Bu vesile ile hayatını kaybetmiş şehitlerimize Allah´tan rahmet yaralılara acil şifalar diliyorum. Şehitlerimiz, Gazilerimiz ve bir bütün olarak 83 Milyon vatandaşımızın Fetö darbesine karşı göstermiş olduğu mücadele ruhu ve azmi Türkiye Cumhuriyeti Devleti var oldukça kahramanlık destanı olarak anlatılacaktır. Türkiye´de Hak, Hukuk, Adalet ve Özgürlüklerin tesis edildiği aynı şekilde demokratik standartlarını yükseltmiş, tüm vatandaşlarının taleplerini karşılayan bir yönetim anlayışının hakim olması temennisi ile 15 Temmuzda yapılmak istenen darbe teşebbüsünü bir daha lanetliyorum.”

 

 “TÜRKİYE HALKI ÜLKESİNE SAHİP ÇIKTI”

Deva Partisi Diyarbakır İl Başkanı Av. Cihan Ülsen, “Kuruluşundan bu yana pek çok kez askeri darbelere maruz kalmış bir demokrasi tarihimiz var. Bu tarihsel süreç içerisinde 15 Temmuz 2016 gecesi ile çok ağır bir sınavdan daha geçti.  Bu hain girişim karşısında gözünü bile kırpmadan sokaklara ve meydanlara dökülen Türkiye Halkı; ülkesine, yönetimine ve demokrasisine sahip çıktı. 15 Temmuz’un, ülkemiz için bir dönüm noktası olduğunu açıktır. Hiçbir ayrım gözetmeksizin milletimizin tamamını hedef alan darbecilere en güzel yanıtı, yine milletimiz, hiçbir ayrım gözetmeden omuz omuza direnerek vermiştir. Bununla beraber darbe sonrası yaşananların üzerinde durmak ve serinkanlı bir şekilde yaşananları tartışmak gerektiğini düşünüyorum. Ancak bu tartışma ortamının henüz sağlanamadığını görmekteyiz. OHAL süreci içerisinde yaşanan hukuk dışılıklar ile darbe düzenini tamamen ortadan kaldıracak hukuksal düzenlemelerin yapılmaması bu açından telafi edilmesi gereken en önemli noktalardır.”

 

 “HALKIN DIRENIŞİNE YENİK DÜŞTÜLER”

Hüda Par Diyarbakır İl Başkanı Osman Aktaş, “15 Temmuz kanlı darbe girişiminin üzerinden 4 yıl geçti. Bu vesile ile ABD destekli FETÖ darbe girişiminde katledilen başta üyemiz Mehmet Karaarslan olmak üzere tüm şehitlerimize rahmet diliyorum.

 Ülkemiz yakın tarihte gerçekleştirilen birçok darbeye şahit olmuştur. Bu darbelerin hak ihlalleri, infazlar ve meydana getirdiği ekonomik sıkıntılar hala hafızalardaki yerini korumaktadır. Üzerinden yıllar geçtiği halde darbelerin soğuk yüzü hatıralardaki yerini korumaktadır. Darbeler her zaman başta ABD olmak üzere emperyalist güçlerin halkın iradesine karşı içerideki işbirlikçilerini harekete geçirerek halkın değerlerine karşı verdikleri savaşımdır. 

 

Allah’a hamd olsun, halkın direnişine boyun eğmek zorunda kaldılar ve bu kötü emellerini gerçekleştiremediler. Halkın direnişine yenik düştüler. Yaşlısıyla genciyle, kadınıyla erkeğiyle canları pahasına meydanlara dökülen halk tarihte eşine az rastlanır bir direniş ile adeta destan yazdı. Bu direniş, halkın inançları uğruna gösterdiği bir kahramanlıktı. Bu, Yeryüzünde başkasının boyunduruğu altında yaşamaktansa yerin altını yeğlerim” demekti. Tankların önünde uzanmak inancın verdiği cesaretin göstergesiydi.

 

Ancak ne yazık ki FETÖ tarafından oluşturulan algı ve yapılan hukuksuzluklarla mağdur edilen dindar insanlarımızın darbe girişimini bertaraf etmede gösterdikleri olağanüstü fedakârlık sanki görmezden geliniyor. Halkımız üstün cesaretleriyle darbeyi akamete uğrattıktan sonra yine FETÖ’nün zihin kodları ile cezalandırılmaya devam ediliyorlar. Güvenlik soruşturmaları, KHK ve mülakatlarla dindar insanlarımız bir kez daha mağdur edildi, ediliyor.  Ne yazık ki gösterdikleri üstün direnişle darbeyi akamete uğratan bu insanlarımızın değil, o gün tanklara alkış tutanların sesleri bugün daha yüksek çıkıyor.  Yıllarca FETÖ’nün devlet gücünü de elinde bulundurarak söz konusu kesimlere/insanlarımıza yaşattığı mağduriyetler, bugün hala FETÖ’nün oluşturduğu arşivlerle tekrarlanıyor olması son derece üzücüdür. Bu uygulamalardan vazgeçilerek mağduriyetler giderilmelidir. FETÖ’nün oluşturduğu arşiv kodlarıyla hareket etmekten vazgeçilmelidir. Son olarak; darbeye direnerek şehid olan tüm vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyorum. Rabbim böyle hain kalkışmaları bir daha insanımıza göstermesin. “

Editör: TE Bilisim