Ezidilerin kutsal bayramlarından biri olan Çarşema Sor (Kırmızı Çarşamba), her yıl nisan ayının ilk çarşamba günlerinde kutlanır. Gregoryen takvimine göre 14 Nisan veya sonrasındaki ilk Çarşamba gününe denk gelen tarihte kutlanan bayram, bu yıl da kutlandı. Şanlıurfa’nın Viranşehir ilçesine bağlı Burç kırsal mahallesi ile Şırnak’ın İdil ilçesinde Ezidiler, Çarşema Sor Bayramı'nı kutladı. Kutlamalara çevre illerden de çok sayıda kişi katıldı.

ŞANLIURFA’DA ÇARŞEMA SOR KUTLANDI
Şanlıurfa’nın Viranşehir ilçesine bağlı Burç kırsal mahallesinde yaşayan Ezidiler, ilk defa kitlesel olarak Çarşema Sor Bayramı'nı kutladı. Kültür Evi önünde yapılan kutlamaya çok sayıda Ezidinin yanı sıra farklı inançtan birçok kişi de katıldı. Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Mardin Milletvekili Saliha Aydeniz, Mardin Büyükşehir Belediye Eşbaşkanları Ahmet Türk ve Devrim Demir, Viranşehir Belediye Eşbaşkanları Bedriye Yorgun ve Serhat Dicle İnan da kutlamaya katılarak, Ezidilerin bayramını kutladı. Kutlamada, misafirlere çeşitli ikramlar sunuldu. Kadınlar ve çocuklar yöresel kıyafetlerle kutlamaya katıldı. 

ŞIRNAK’TA ÇARŞEMA SOR KUTLAMALARI
Şanlıurfa’nın yanı sıra Şırnak’ın İdil ilçesine bağlı (Mağaraköy) Kiwex köyünde de Ezidiler, Çarşema Sor Bayramı'nı kutladı. İdil’in yanı sıra Mardin Midyat ilçesi ile Avrupa'dan çok sayıda Ezidi kutlamaya katıldı. Ezidiler, sabah saatlerinde köy mezarlığında toplandılar. Ardından misafirler için renkli yumurta ve bazı yiyecekler hazırlandı. Kutlamada yumurta tokuşturulurken, kutsal kabul edilen rengarenk ipler vatandaşların bileklerine takıldı. Ayrıca meşe ağaçlarının bulunduğu alanda piknik yapıldı. Rengarenk elbiselerin giyildiği kutlamada renkli görüntüler ortaya çıktı. Dini ritüeller öncesinde yapılan konuşmalarda Ezidiler, bayramın birlik ve beraberliğe vesile olması diledi. Ardından gerçekleştirilen dini merasimde dualar edildi.

Diyarbakır’da güneş çarpması deyip asıl tehlikeyi kaçırmayın Diyarbakır’da güneş çarpması deyip asıl tehlikeyi kaçırmayın

KUTLAMALAR HALAYLARLA SON BULDU
Programın ardından bayram yemeği yenildi. Kutlamada Kürtçe şarkılar eşliğinde halaylar çekildi. Ardından Ezidiler için kutsal olan Tewafa Xerke ve Berat ibadeti gerçekleştirildi.

Kaynak: MA