Bakan Özer, yaz okulları konusunda sistemin nasıl işleyeceğine yönelik verdiği bilgide, öncelikle deprem bölgesinde eğitimin normalleşmesi adına büyük çaba sarf edildiğini bildirdi.
 Olağanüstü hallerde eğitim normalleştirilmeden hayatın normalleşmeyeceğine işaret eden Bakan Özer, bu yaklaşımda 'her yerde ve her şartta eğitim' mottosuyla deprem bölgesindeki çocukları travmalı ortamdan kurtarıp öğretmenleriyle buluşturmayı merkezlerine aldıklarını söyledi.
 
Sürecin başarılı bir şekilde ilerlediğini kaydeden Özer şöyle devem etti: "Başlangıçta çocuklarımızı müfredata dayalı bir eğitimden ziyade psikoeğitim ile travmadan kurtarmak ve psikolojik sağlamlıklarını güçlendirmek için bir yaklaşım sergiledik. LGS ve YKS'ye hazırlanan çocuklarımız için özel bir gayret gösterdik. Yaklaşık 3 bin 500 Destekleme ve Yetiştirme Kursunun olduğu noktada LGS ve YKS hazırlanmalarıyla ilgili destekleme kursu açtık. Şimdi Türkiye genelinde yaz okullarıyla ilgili projemiz var. Bir de deprem bölgesinde yaşayan kardeşlerimiz, çocuklarımız için bir programımız var. Bu bölgede yaşayanlarla ilgili 1 Ağustos 1 Eylül tarihleri arasında bir aylık telafi eğitimi yapacağız. Psikososyal destekler ile yaklaşık 2 buçuk milyon öğrenci ve veliye ulaştık. Hem deprem bölgesine hem de depremin dışındaki illere nakillerini aldıran ailelerin çocuklarına her türlü desteği sağladık. Bu bir aylık eğitimde tedavi eğitiminde öğrenme kayıplarıyla ilgili her şeyimizi hazırladık. Program hangi derslerden açılacak? Hangi materyaller gönderilecek. Onların hepsinin basım aşaması da bitmek üzere. Hazırlıklarımız tamamlandı. Sadece bununla bitirmeyeceğiz, bir de 2022-2023 eğitim öğretim yılı başladığı zaman da eğitim öğretim devam ederken bir aylık bir telafi programı daha yapacağız. Yani toplamda 2 aylık bir telafi eğitim programı yapacağız bu bölgedeki öğrencilerimiz için. Aynı zamanda geçen sene dört tane alanda yaz kursu açmıştık. Bilim, sanat, matematik ve yabancı dil, İngilizceyle ilgili. Bu sene bu yine devam edecek. Öğrencilere illa eğitim aldıkları lokasyonda değil, Türkiye'nin hangi noktasına giderse gitsinler bu kurslardan yararlanabilme imkanı getirdik. Aynı şeyi öğretmenler için de sağladık. Öğretmenlerimiz yazın memleketlerine gittikleri zaman oradaki yaz kurslarında eğitici olarak, öğretmen olarak da görevlendirilebiliyorlar. Bu geleneği aynen devam ettireceğiz. Deprem bölgesini de ilave kurslarla telafi eğitimleriyle destekleyeceğiz."
 
Deprem nedeniyle nakillerini başka illere aldıran yaklaşık 250 bin öğrencinin durumu ile ilgili konuşan Bakan Özer, öğrencilerin memleketlerine geri dönüşlerinin çok hızlı gerçekleştiğini, bugün itibariyle 82 bin 560 öğrencinin geri döndüğünü belirtti. Ağırlık olarak depremden en fazla etkilenen illere dönüş olduğunu anlatan Özer, "Kahramanmaraş'ta 26 bin 417, Hatay'da 15 bin 493, Malatya'da 12 bin 65 ve Adıyaman'da 10 bin 669 olmak üzere diğer illerle beraber yaklaşık 83 bin öğrencimiz geri döndü." dedi.
  
Kısa sürede 5 yaşta yüzde 11 olan okullaşma oranlarının yüzde 99.9'a yükseldiğini aktaran Bakan Özer, "İlkokul yüzde 99.54, ortaokul yüzde 99.17, o yüzde 44 olan lisede okullaşma oranı şu anda yüzde 99.12'ye çıktı. Yani Cumhuriyet tarihinde ilk kez eğitimin tüm kademelerindeki okullaşma oranları yüzde 99'a ve üzerine yükseldi” dedi.
 
Türkiye'nin, 5-14 yaş aralığındaki okullaşma oranlarında OECD ortalamasını geçtiğini ifade eden Bakan Özer şunları söyledi: 
"Yani gelinen noktada gerçekten hem uluslararası öğrenci başarı araştırmalarında hem öğretmen başına düşen öğrenci sayısı bağlamında, gerçekten Türkiye artık eski varsayımları, kabukları kırmış, OECD ülkeleriyle rekabet edebilir bir ülke pozisyonunda. Bu da Türkiye Yüzyılına geçişte Türkiye'nin elini güçlendiren en önemli enstrümanlardan bir tanesini oluşturuyor."
 
Özer, açıklamalarında kız çocuklarını okullaşma oranlarına da değinerek, 2000'li yıllarda ortaöğretimde kız çocuklarının okullaşma oranının yüzde 39 olduğunu, eğitimdeki dönüşümlerin ardından bu oranın yüzde 99'un üzerine çıktığını, yükseköğretimde ise erkekleri geçtiğini vurguladı. "Şu anda zorunlu eğitim kapsamında ilkokul, ortaokul ve lisede okulda olması gerektiği halde kayıt dışı olan öğrenci sayısı 94 bin 984, yani 95 bin." diyen Bakan Özer, kayıt dışı öğrenci konusunda yapılan spekülasyonların da gerçeği yansıtmadığını, ulusal ve uluslararası raporlarda bu verilerin yer aldığını söyledi.

Haber: Halide GÜNEŞ