Maraş merkezli depremlerin ardından bölgelerde artçı depremler yaşanmaya devam ederken, deprem araştırmacısı Baturhan Öğüt ise risk taşıyan fayları ve bölgeleri açıkladı.

“19 METRELİK YER DEĞİŞİMİ YAŞANDI”

Öğüt açıklamasında, “6 Şubat 7,8 ve 7,6 büyüklüğündeki iki depremden sonra toplam 19 metrelik bir yer değişimi yaşandı, bu yer değişimi sonucunda kırılan fayların uç kısımlarının bitim noktasından 100/km mesafe içindeki faylar üzerine kimi yerlere 2.5+2.5=5 barlık bir stres transferi yaşandı. Bu stres transferi sonucunda gelecek deprem risklerinin nerede olduğunu ve depremlerin tam olarak nerelerde olabileceğini bize gösterdi” dedi.

Diyarbakır yazdan kalma günleri yaşıyor: O il buz kesti Diyarbakır yazdan kalma günleri yaşıyor: O il buz kesti

“SAVRUN, SÜRGÜ, MARAŞ FAYI...” DEDİ UYARIDA BULUNDU!

Öğüt, “İlk deprem sonrası ve akabinde ikinci depremle beraber Adana-Maraş-Osmaniye bloku olduğu yerde saat gibi döndü ve blok sınır fayları üzerinde özellikle Savrun fayı üzerinde deprem riskini arttırdı akabinde Sürgü, Kahramanmaraş fay zonu, Beyyurdu fay zonu ve blok içi fay olan Toprakkale fayı, Düziçi-İskenderun fayı üzerinde baskılar arttı” ifadelerini kullandı.

RİSKLİ YERLERİ TEK TEK SIRALADI!

Öğüt son olarak ise risk taşıyan il ve fayları duyurdu. Öğüt, “Adana'nın deprem riskinin yüksek olduğu yerler Saimbeyli,Feke ve Kozan arasıdır.

Malatya'nın gelecekte deprem riskinin yüksek olduğu fay zonu ise Sürgü fayı.

Hatay'ın gelecekte deprem riskinin yüksek olduğu fay zonu ve faylar ise şöyle, Antakya fayının kırılmayan parçaları, Yesemek segmenti, Armanaz segmenti, Sermada ve hacı paşa fayı.

Kahramanmaraş'ın gelecekte deprem riskinin yüksek olduğu fay zonu şöyle, Kahramanmaraş fay zonu ve Engizek fay zonu.

Osmaniye'nin gelecekte deprem riskinin yüksek olduğu fay zonu şöyle, Düziçi-İskenderun ve Toprakkale fay zonu” diyerek uyarılarını yaptı.

Muhabir: Onurcan GÜLER