Amed Sağlı Platformu, Diyarbakır’da meydana gelen depreme ilişkin 4 günlük gözlemlerin yer aldığı raporu DTSO binasında açıkladı.
Merkezi Maraş’ın Pazarcık ilçesi olan 7.7 ile 7.6 şiddetindeki deprem Diyarbakır dahil bölgede 10 ili etkiledi. Depremin ilk saatlerinde bünyesinde 84 sivil meslek örgütünü barındıran Diyarbakır Kent Koruma ve Dayanışma Platformu ‘Kriz Masası’nı kurdu. Platformun bir bileşeni olan Amed Sağlık Platformu da bugün 6 Şubat’ta meydana gelen depremden şimdiye kadar sağlık alanında tespit edilen eksiklikleri açıkladı.
Raporun açıklandığı basın toplantısında konuşan Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Elif Turan, depremden kaynaklı kentte şuana kadar 242 can kaybının yaşandığını, 42’si yoğun bakımda 133 kişinin hastanelerde tedavilerinin yapıldığını söyledi.
CAN KAYBI 242, 42’Sİ YOĞUN BAKIMDA OLMAK ÜZERE 133 KİŞİ YATARAK TEDAVİ GÖRÜYOR
Kentte 8 binanın yıkıldığını, 2 binanın boş olduğunu, 6 bina enkazında arama kurtarma çalışmalarının sürdüğünü ifade eden Turan, şunları söyledi: “Diyarbakır’da 2’si boş 8 yapı yıkıldı. İlçe ve köylerde de 12 yapının yıkıldığını biliyoruz. Merkezde yıkılan binalar çok katlı olduğu için arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. Bugün itibariyle yaşamını yitiren yurttaşlarımızın sayısı 242’ye ulaştı. Binin üzerinde kişi depremden etkilendi. Halen hastanelerde 42’si yoğun bakımda olmak üzere 133 kişi yatarak tedavi görmektedir.”
SELAHATTİN EYYÜBİ’DE DUVARDA ÇATLAKLAR VAR
Kentteki sivil toplum örgütleri tarafından Kriz Masası kurulduğunu ve Kent Koruma Dayanışma Platformu’nun oluşturduğu Kriz Masası’nın sürece anında müdahalede bulunduğunu ifade eden Turan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Öncelikle merkezimizde toplanma merkezleri oluşturduk. Çarpık yapılaşmadan dolayı deprem için toplanma alanları yapılmamıştı. Deprem toplanma alanları için parkların uygun olacağını belirledik ve paylaştık. Kriz Merkezi olarak AFAD ile iletişime geçtik. Kriz Merkezi’nin bileşenlerinden biri olan TMMOB’tan teknik ekipler oluşturuldu ve enkazlara gönderildi. AFAD envanterinde olmayan ekipmanları tespit ettik. Eksik olan ekipmanlar giderilmeye çalışıldı. Enkazda arama kurtarma çalışmaları için iş insanlarımız iş makinelerini verdi. Daha sonra Amed Sağlık Platformu olarak hastaneleri ziyaret ettik. Hastane acillerinde kriz merkezleri oluşturulduğunu gözlemledik. Diyarbakır’da birkaç ASM’de ve Selahattin Eyyübi’de duvarda çatlakların olduğu bilgisi geldi. Çevre Şehircilikten ve İnşaat Mühendisleri Odası’ndan arkadaşların gittiğini ve orada ciddi bir hasarın olmadığı tespit edildi.”
ÇEVRE İLLERDEN HASTA KABUL EDİLİYOR
Depremin etkilediği Maraş, Adıyaman, Hatay ve diğer illerde durumun daha ağır olduğu ve çevre illerden hastaların Diyarbakır’a getirildiğini ifade eden Turan, “Diyarbakır İl Sağlık Müdürü ile görüşmemizde çevre illerden hastaların kabul edildiği belirtildi. 8 Şubat itibariyle çevre illerden 60 hastanın kabul edildiği ifade edilmişti. Çevre illere ambulans ve sağlık ekiplerinin de yönlendirildiği belirtildi. Hastanelerde psiko destek merkezlerinin oluşturulduğu ve cenaze işlemleri için Adalet Bakanlığı ile görüşüldüğü ve işlemlerin hızlandırıldığı ifade edildi. İçme sularıyla ilgili de analizlerin yapıldığı ve bir sorun görülmediği belirtildi.” dedi.
6 ÇADIR KENTTE 623 ÇADIRIN KURULDU
Kentteki hasarlı binalara giremeyen yurttaşların barınması için 138 alanın belirlendiğini ifade eden Turan, “Kriz Merkezi tarafından 138 yerde geçici barınma alanları tespit edildi. Düğün salonları, özel okullar, spor komplekslerinde insanlara barınma, yeme içme hizmeti sağlanıyor. AFAD tarafından çadır kamplar oluşturuldu. 6 parkta çadırlar kurulduğunu biliyoruz. 8 Şubat’ta buralarda Amed Sağlık Platformu olarak gözlemler yaptık. 6 çadır kentte 623 çadırın kurulduğunu gözlemledik. Çadırlarda birden fazla aile kalıyor. Çadırlar toprak zeminde olduğu için su basmasına karşı korunaksız. Sahanın koordinasyonu için il dışından görevlendirmenin yapıldığını gördük. Burada görevlendirilenler bölgenin sosyo demografik yapısını bilmedikleri için bazı ihtiyaçların belirlenmesinde yetersiz kaldıklarını gözlemleyebiliyoruz. Güvenliği de kolluk kuvvetlerinin sağladığını gördük. Sahada psiko sosyal destek, güvenlik, mutfak gibi hizmetler sunuluyor ama ne yazık ki yetersiz kalabilmekte. Kayıtların oluşturulmasında ciddi aksamaların olduğunu gördük. Elektrik panolarının açık olduğunu ve güvenlik alınmadan elektrik hatlarının oluşturulduğunu gördük. Çadırların ortasında ateşlerin yakıldığını ve bunun da yangınlara sebebiyet verebileceğini gözlemledik. Çadır alanlarına geçici tuvaletlerin kurulmadığını gözlemledik. Battaniye, ısıtıcı ve kuru gıdaların AFAD tarafından dağıtıldığını gözlemledik. AFAD günde 2 defa çorba ve ekmek dağıtmakta ancak yetersiz kalmakta. Kriz Merkezimiz buralara destek sunmakta. İçme suyu olarak yerleşkenin şebeke suyu kullanılmakta. Dezavantajlı grupların beslenmesinin de yapılmadığı gözlendi.”
2 SAĞLIK ÇALIŞANI ENKAZ ALTINDA 2 CAN KAYBI
Bölgede hava koşullarının yağışlı ve soğuk olduğunu ifade eden Turan, açık alanlarda kalan yurttaşların da olduğunu söyledi. Çocuklar için psiko sosyal desteklerin sağlandığına değinen Turan, enkaz altında haber alamadıkları 2 meslektaşlarının olduğunu ve bir meslektaşlarını da kaybettiklerini söyledi. Hatay’a giden 2 meslektaşlarının enkaz altında kaldığını ifade eden Turan, birinin yaşamını yitirdiğini, diğer meslektaşlarının ise halen enkaz altında olduğunu belirtti.
13 DİŞ HEKİMİ YAŞAMINI YİTİRDİ, 8 DİŞ HEKİMİ VE 9 ÖĞRENCİ ENKAZ ALTINDA
Ardından Diş Hekimleri Odası Başkanı Alan Yiğit söz aldı. Hastanelerde ağız diş sağlığı hizmetlerinin durdurulduğunu ve sadece acil hastalara bakıldığını ifade eden Aslan, “Pazartesi gününden sonra hasta alınmaya başlayacak. Diş Hekimi camiasında 13 can kaybımız var. Enkaz altında 8 diş hekimi 9 öğrenci bulunmakta.” diye belirtti.
SES Diyarbakır Şube Eş Başkanı Şiyar Güldiken ise devletin arama kurtarmada yetersiz kaldığına ve sosyal medya kısıtlamasına gidilmesinin oluşturduğu olumsuzluklara dikkat çekti.