Bir zamanlar Urfa'nın en büyük ilçesiydi: Haritadan silindi! Bir zamanlar Urfa'nın en büyük ilçesiydi: Haritadan silindi!

Diyarbakır, Türkiye’nin en güzel ve mutfağı en zengin şehirlerden biridir. Mezopotamya’nın kalbi olarak gösterilen Diyarbakır, bereketin Dicle Nehri ile binlerce yıllık geçmişi olan Hevsel Bahçeleri’nden fışkırdığı, farklı inanç ve kültürlere ev sahipliği yapmış nadide kentlerden biridir. Birçok medeniyeti içinde barındıran Diyarbakır’daki bu farklılıklar mutfağına da yansımıştır. Bu yemeklerden biri de bulgur, yoğurt, sarımsak ve baharatlar ile yapılan yapımı basit ama lezzeti büyük yöresel Pıçık yemeğidir.

DİYARBAKIR KADAR ESKİ BİR YEMEK: PIÇIK
Pıçık, eski zamanlarda çok tüketilen ve sevilen bir yemektir. Özellikle kol gücünden yararlanıldığı zamanlarda herkesin evinde yemek pişmezken, et bulmak imkansızken önemli bir yemek çeşidi olarak bilinir. Bu yemek ayrıca Diyarbakır’ın yöresel olan bir o kadar da ilginç lezzetlerinden biri olarak da biliniyor. Yemeğin ana malzemeleri yoğurt ve bulgur. Salçalı ve yoğurtlu olarak servis edilen Pıçık yemeğini hazırlarken Diyarbakır’a özgü baharatlar ve ev yoğurdu kullanılıyor. Yemeği bu kadar özgün kılan en büyük püf noktası ise ev yoğurdu. Ev yoğurdunun hafif ekşiliği, salçalı sosu ve baharatlarının kattığı tat ve acı lezzeti beraberinde Pıçık yemeğini özgün hale getiriyor.

PIÇIK NEREDE YENİR?
Pıçık, deneyimlemek için mutlaka Diyarbakır’a gitmeniz gerekir. Ev usulü başka şehirlerde de yapılsa da aslının Diyarbakır’a ait olduğu biliniyor. Bunun yanı sıra baharatların özgünlüğü, yoğurdun kıvamı ve benzeri birçok püf noktası bulunan bir lezzettir. Her yerde deneyimleyebileceğiniz tatlardan değil. Pıçık yemeği yardımcı öğün olarak servis edilmektedir. Diyarbakır’da bulunduğunuz zamanlarda Pıçık yemeğini deneyimlemeniz önerilir. Pıçık yemeğini Diyarbakır şehir merkezindeki esnaf lokantalarından bulabilmeniz mümkündür.

PIÇIK TARİFİ MALZEMELER
Yarım kilo köftelik bulgur
2 bardak su
1 yemek kaşığı tuz
1 kilogram yoğurt
3 diş sarımsak
2 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı pul biber
Bir avuç un (yoğurma işlemi için)

PIÇIK YEMEĞİNİN YAPILIŞI:
Öncelikle derin bir kaba köftelik bulguru alın. Üzerine 2 bardak kaynar suyu, tuzu ve tereyağını ekleyin. Karıştırın ve 15 dakika bekletin. Bulgur suyu çektikten sonra bir avuç un ekleyin ve iyice yoğurun. (Ara sıra ellerinizi ıslatmayı unutmayın.) Ardından bulguru fındık büyüklüğünde veya ince-uzun şeklinde yuvarlayarak köfte şekli verin. Hazırladığınız köfteleri kaynayan tuzlu suya atın ve yaklaşık 15 dakika pişirin. Pişen köfteleri süzün ve servis tabağına alın. Bir kasede yoğurdu ezilmiş sarımsaklarla karıştırın ve köftelerin üzerine dökün. (Sarımsak sevmeyenler kullanmayabilir). Son olarak, bir tavada tereyağını eritin ve içine pul biber ekleyerek kızdırın. Hazırladığınız bu karışımı köftelerin üzerine dökün. Bulgurlu köfteleriniz servise hazır! Sıcak servis yaparak afiyetle yiyebilirsiniz. Bu tarif, yoğurt ve baharatların mükemmel uyumunu ve bulgurun doyurucu tadını sunar. Üzerine dökülen tereyağlı pul biber de yemeğe eşsiz bir aroma katar.

Muhabir: Remziye ÇELİK