İlkbahar ayından itibaren kafe ve büfelerin menülerinde yerini alan reyhan şerbetinin taze reyhandan mı yoksa kuru reyhandan mı yapıldığı merak ediliyor.
Yazın mutlaka soğuk içilmesi tavsiye edilen ve uzmanlarca günde 2 bardak içilmesi söylenen baş ağrılarını ve stresi kesen mide dostu reyhan şerbeti taze reyhandan yapılıyor. Diyarbakır’da sadece şerbet yapmak için değil kurutulup yemeklerde kullanılmak içinde alınan reyhan kurusu her aktardan temin edilebilirken yöre halkı tarafından evde kurutmak daha fazla tercih ediliyor.
İŞTE DİYARBAKIR USULÜ REYHAN ŞERBETİ TARİFİ
Diyarbakır’ın her hanesinde kendine has sunumu ve tekniği olan reyhan şerbetinin yapım aşamaları şu şekilde;
Malzemeler;
1 demet reyhan
5-6 adet limon tuzu
6 su bardağı sıcak su
6 yemek kaşığı toz şeker (eğer çok tatlı sevmiyorsanız, 4 yemek kaşığı kullanabilirsiniz.)
Yapılışı:
Reyhanları güzelce yıkayalım ve tencerenin içerisine alalım.
Üzerine kaynamış sıcak suyu, şekeri ve limon tuzunu ilave edelim.
Toz şeker eriyene kadar karıştırıp, tencerenin ağzını kapatalım. Kesinlikle kaynatmıyoruz. Haşlama yöntemi ile yani sıcak suyun içinde bekletilerek yapılan bir şerbet.
Bu şekilde soğumaya bırakalım.
Ardından tencerenin içerisindeki reyhanları süzgeç yardımı ile süzerek çıkartalım.
Güzelce soğuttuktan sonra şerbeti ikram edebiliriz.