Uygarlık tarihine ışık tutan Diyarbakır, 12 bin yıllık geçmişiyle 33 medeniye ev sahipliği yapmış, zengin, kültürel ve tarihi mirasa sahip bir şehirdir. UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan muazzam Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri, şehrin en dikkat çekici simgeleri arasında yer alıyor. Diyarbakır ayrıca; tarihi çarşıları, hanları, camileri, kiliseleri, kültür kokan canlı sokakları ile ziyaretçilerini de her daim ağırlamaya devam ediyor. Yaşamın her daim sürdüğü Diyarbakır, tarihi mekanları kadar birçok doğal yapıya da ev sahipliği yapmaktadır. 

Diyarbakır'daki yeni TOKİ'ler dökülüyor! Tepkiler çığ gibi Diyarbakır'daki yeni TOKİ'ler dökülüyor! Tepkiler çığ gibi

Sıcakların 40 dereceyi aştığı Diyarbakır’ın sıcağından bunalanların ve doğayla baş başa kalmak isteyenlerin adresi olan Çermik ilçesinde bulunan Sinek Çayı bu yıl da tercih edilen mekanlar arasında yer alıyor.

GİZLİ BİR BAHÇE: SİNEK ÇAYI
Her yıl on binlerce kişi tarafından ziyaret edilen Diyarbakır’ın ilçelerinde bulunan tarihi ve doğal yapılar da dikkat çekmektedir. Bunlardan biri de yüzlerce yıldır şifa dağıtan kaplıcaları, kaya tırmanışı ve rafting tutkunlarının yeni rotası Çermik ilçesinde bulunan Sinek Çayı ve Kanyonu’dur. Özel araçlarla veya otobüsler yardımıyla ulaşım sağlanan bir mesafede yer alan şelalenin sessiz ve sakin bir bölgede yer alması da tercih edilen yerler arasında kılmaktadır. Kamp ve piknik gibi aktivitelere de açık olan Sinek Çayı, adeta gizli kalmış bir bahçe.

TURİSTLERİN YENİ ROTASI: SİNEK ÇAYI
Sıcakların 40 dereceyi aştığı Diyarbakır’da, kavurucu sıcaktan bunalanlar ve doğa ile iç içe olmak isteyenlerin tercihi olan Sinek Çayı, Antalya’daki manzaraları aratmıyor. Sinek Çayı, ayrıca sıcak havadan bunalanların ve sakin bir yer arayanların ilgisini çekiyor. İlçeyi ziyaret edenler Sinek Çayı’nın temiz ve berrak suyunda serinlerken bir yandan da manzaranın tadını çıkarıyor. Popülerliği her geçen gün artan Sinek Çayı, turistlerin de ilgi odağı oluyor.

SİNEK ÇAYI NEREDE?
Sinek Çayı, Diyarbakır'ın Çermik ilçesi yakınlarından geçen çaydır. İlçenin kuzeyinden çıkan Sinek Çayı kuzeydoğudan gelen Şeyhan Çayı ile birleşerek güneybatıda Karakaya köyü altında güneydoğudan gelen Kızılçubuk Çayı ile birleştikten sonra Fırat Nehri'ne dökülmektedir. Çayın suyu, birçok köy tarafından su kaynağı olarak kullanılmaktadır. Haburman Köprüsü ve Sinek Köprüsü bu çay üzerine kurulmuştur.

Muhabir: Remziye ÇELİK