Konya’nın Meram ilçesinde geçen yıl temmuz ayında Dedeoğulları ailesinden 7 kişinin öldürüldüğü katliam öncesi; aileye saldıran komşuları Keleş ailesinin yargılandığı davada 2'si tutuklu 9 sanık, 2 yıldan 6 yıla kadar hapis cezasına çarptırıldı.
Geçen yıl 30 Temmuz'da saat 19.00 sıralarında Meram ilçesi Hasanköy Mahallesi Özşahin Sokak'ta oturan Yaşar Dedeoğulları'nın (65) evine, yan komşusu Lütfi Keleş'in kayınbiraderi Mehmet Altun geldi. Bahçede aileyle konuşan Altun, daha sonra poşetten çıkardığı tabancayla peş peşe ateş etti. Saldırıda Yaşar Dedeoğulları ile eşi İpek (57), çocukları Serap (33), Serpil (29), Sibel (35), Metin (42) ve Barış (31) Dedeoğulları öldü. Olayın ardından kiraladığı araçla kaçan katil, 4 Ağustos'ta özel harekat ekiplerince memleketi Bozkır ilçesi Üçpınar Mahallesi'nde arazi taramasında yakalandı.
Irkçı katliamdan önce, geçen yıl mayıs ayında Dedeoğulları'na saldıran Lüfti Keleş, yeğeni Ali Keleş ile tutuksuz eşi Ayşe Keleş, oğlu Ali Keleş, kardeşi Veli Keleş, yeğeni İbrahim Keleş, akrabası Yahya Çalık, Ali Çalık ve Ramazan Çalık'ın 'kasten yaralama', 'silahla kasten yaralama' ve 'konut dokunulmazlığını ihlal' suçlarından 8'inci Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki yargılanmalarına devam edildi.
Duruşmaya sanıklar Ali Keleş (Velioğlu) ve Lütfü Keleş, Ses Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldı.
Duruşmayı Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu üyesi Mehdi Zana Akkaya, Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) Diyarbakır Mersin ve Urfa şubesinden avukatlar izledi. Duruşmaya, Dedeoğulları ailesinden sağ kalan tek kişi Çetin Dedeoğulları da katıldı.
Mahkeme heyeti, avukatların heyetin reddi talebini reddetti.
Sadece davalı tarafın bulunduğu salonda karar açıklandı. Davada 2'si tutuklu 9 kişi, 2 yıldan 6 yıla kadar hapis cezasına çarptırıldı. Sanıklardan Lütfi Keleş 5 yıl, oğlu Ali Keleş 3 yıl, eşi Ayşe Keleş 1 yıl 1 ay hapis cezası aldı ve hükmün açıklanması geri bırakıldı. Kardeşi Veli Keleş 6 yıl, yeğeni Ali Keleş 5 yıl, yeğeni İbrahim Keleş 3 yıl, akrabaları Yahya Çalık 6 yıl, Ramazan Çalık 2 yıl ve Ali Çalık 6 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Sanıkların hepsine haksız tahrik indirimi uygulanırken, konut dokunulmazlığı suçundan hepsine beraat verildi. Mahkeme heyeti tutuklu sanıklar Lütfi Keleş ve yeğeni Ali Keleş'in tutuklu bulunduğu süreyi göz önünde bulundurarak tahliyesine de karar verdi.
‘ANKARA’DAN GELEN KANUNSUZ EMİR UYGULANDI’
Kararın ardından Konya Adliyesi önünde yapılan açıklamada avukat Atilla Kart şunları söyledi: “Konya’da bir yargılama yapılmadı. Ankara merkezli verilen kanunsuz emir ve talimatın gereği yapıldı. Bu kararı tartışılacak bir yönü yok. Bu karar hukuken yok hükümde. Bu mahkeme görev yetkisini kötüye kullanmıştır. Bunun hesabı hukuk ve demokrasi içinde mutlaka sorulacak. Haksızlığa isyan ediyoruz.”
‘KONYA’DA KATLİAM YETKİSİ VERİLDİ’
Kararın iktidarın yargıyı ve yasama başkanlığını nasıl boyunduruk altında tuttuğunu gösterdiğini söyleyen HDP’li Ömer Faruk Gergerlioğlu, “İlk saldırı dosyasıyla katliam dosyasının birleştirilmemesinin gerekçesi ne olabilir. Gerekçe sunamadan tüm avukat taleplerini reddeden bir hakim gördük karşımızda. Hakim bey uyduruktan ceza verdi ve sanıkları tahliye etti. Apaçık bir nefret. Başka katliamların olduğu zamanlarda kimse biz gerekeni yaptık demesin, Konya’da bu ehliyet verildi” dedi.
‘HUKUKİ MÜCADELEYİ SÜRDÜRECEĞİZ’
Açıklamada söz alan Mehdi Zana Akkaya, öldürülen Dedeoğulları ailesine yapılan saldırıyı hatırlatarak, “Bunlar Kürt olunca öldürülebilir, avlanabilir canlılar gibi değerlendiriyordu mahkeme. Bu dosyadaki iki kişi de tahliye edildi. Tarihe şerh düşüyoruz. Öfkeliyiz, hukuki mücadelemizi sürdüreceğiz” şeklinde konuştu. (Haber Merkezi)