Diyarbakır Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu, çiftçilerin 2024 yılını ekonomik krizlerle geçirdiğini söyleyip gübre fiyatlarındaki artışın üretimi daha da zorlaştırdığını belirtti. İskenderoğlu, “Pamuk eken çiftçi zarar etti, buğday eken çiftçi ise ne kar edebildi ne de zararını karşılayabildi. Nohut, mercimek ve arpa üreticilerinin tamamı zarara uğradı.
İskenderoğlu, çiftçilerin 2025 yılı hazırlıklarına başladığını ancak ekonomik zorlukların tarımı tehdit ettiğini vurguladı. Özellikle buğday ve arpa üretiminde kullanılan gübre fiyatlarına son bir hafta içinde yüzde 20 ila 35 arasında zam geldiğini ifade eden İskenderoğlu, “Dolar kuru üç aydır stabil olmasına rağmen, gübreye yapılan bu zamların nedeni açıklanamıyor. Tarım Kredi Kooperatifleri bu duruma müdahale etmeli” dedi.
“ÇİFTÇİ DESTEKLEMELERİ HÂLÂ ÖDENMEDİ”
2024 yılı boyunca çiftçilerin büyük zarara uğradığını dile getiren İskenderoğlu, şunları kaydetti: “Pamuk eken çiftçi zarar etti, buğday eken çiftçi ise ne kar edebildi ne de zararını karşılayabildi. Nohut, mercimek ve arpa üreticilerinin tamamı zarara uğradı. Üstelik her yıl Kasım veya Aralık ayında ödenen desteklemeler bu yıl hâlâ hesaplara yatmadı. Çiftçi bu desteklemeleri alsa, gübre ve mazot alarak üretim planlarını yapabilecekti. Ancak bu belirsizlik, çiftçiyi daha da zor durumda bırakıyor.”
“YÜKSEK FAİZLERLE ÇİFTÇİ KREDİLERİ ÖDENEMEZ HÂLE GELDİ”
Çiftçilerin kredi faiz oranlarının yüksekliğinden de şikâyetçi olduğunun altını çizen Başkan İskenderoğlu, “Ziraat Bankası çiftçiye sübvansiyonlu kredi vermesi gerekirken yüzde 36-37 faiz oranıyla kredi kullandırıyor. Bir milyon lira kredi çeken çiftçi, bir yıl sonra 1 milyon 360 bin lira ödemek zorunda kalıyor. Çiftçi bu parayı nereden bulacak?” diye sordu.
ÇİFTÇİ NE İSTİYOR?
İskenderoğlu, çiftçilerin taleplerini şu şekilde sıraladı:
- Gübre fiyatlarına müdahale edilmesi.
- Destekleme ödemelerinin bir an önce hesaplara yatırılması.
- Çiftçi kredilerinde faiz oranlarının düşürülmesi.
İskenderoğlu son olarak tarım sektörünün desteklenmemesi durumunda 2025 yılında çiftçilerin daha büyük krizlerle karşı karşıya kalacağını ifade etti.