DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Serhat Eren, Dicle Üniversitesi Çocuk Hastanesi’nde KPSS ve puan sıralamasıyla kamu personeli olarak atanmış 9 Destek Personeli (temizlik), yasal bir gerekçe gösterilmeden ve habersiz bir şekilde 3 farklı hastaneye sürgün edildiği iddialarını TBMM gündemine taşıdı. Eren ayrıca, personellerin psikolojik şiddet ve mobbinge maruz kaldığına dair söylentileri de ve genel durumlarını Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’na sordu.
Eren, önergede şu ifadelere yer verildi:
“Dicle Üniversitesi Çocuk Hastanesi’nde KPSS ve puan sıralamasıyla kamu personeli olarak atanmış 9 Destek Personeli (Temizlik), yasal bir gerekçe gösterilmeden ve habersiz bir şekilde
3 farklı hastaneye sürgün edilmiştir. Bu personellerden bazıları, Hukuk, Mimarlık ve
Mühendislik gibi örgün öğretim bölümlerinde öğrenim görmelerine rağmen, hastane yönetimiyle şifahen yapılan anlaşma doğrultusunda Çocuk Hastanesi’nde vardiyalı olarak çalışmak üzere görevlendirilmişti.
Ancak, geçen süreçte bu personeller çeşitli şekillerde psikolojik şiddete maruz kalmış, sürekli şikâyet baskısı altında bırakılmış ve bu değişikliğe zemin hazırlamak amacıyla hukuksuz uygulamalarla karşı karşıya kalmıştır. Son olarak, 17 Aralık 2024 tarihinde Dicle EBYS sistemi üzerinden gönderilen yazıyla, bu personellerin 06 Ocak 2025 tarihi itibariyle Onkoloji, Kardiyoloji ve Çocuk Hastanesi’nin farklı birimlerine görevlendirileceği bildirilmiştir. Bu durum, kamu hizmetinin yürütülmesinde memur görevlendirilmesinin ancak kamu yararı ve hizmet gerekleri açısından zorunluluk bulunması halinde uygulanması gerektiği ilkesine aykırıdır.
Görevlendirilen personeller, eğitimlerini sürdürememe, fiziksel ve psikolojik risklere maruz kalma ve çalışma barışının zedelenmesi gibi olumsuzluklarla karşı karşıya bırakılmıştır.
Bürokratik olarak yapılan bireysel ve sendikal başvurular sonuçsuz kalmıştır. Kamu personelinin mağduriyetine yol açan bu süreç, çalışma barışını ve kamu hizmeti etiğini tehdit etmektedir.
Bu bağlamda;
1. Dicle Üniversitesi Çocuk Hastanesi’nde görev yapan ve KPSS ile atanmış 9 Destek Personeli’nin farklı hastane ve birimlere sürgün edilme gerekçeleri nedir?
2. Söz konusu görevlendirme kararında, kamu yararı ve hizmet gereklerine ilişkin hangi zorunluluklar dikkate alınmıştır?
3. Personelin eğitim durumları göz önüne alınarak Çocuk Hastanesi’nde vardiyalı olarak çalıştırılmaları hususunda hastane yönetimiyle şifahen varılan anlaşmanın ardından bu görevlendirme kararı neden alınmıştır?
4. Görevlendirilen personellerin psikolojik şiddet ve mobbinge maruz kaldığına dair iddialar hakkında herhangi bir inceleme yapılmış mıdır?
5. Bu tür uygulamaların çalışma barışı ve personel verimliliği üzerindeki etkilerini gidermek amacıyla Bakanlık tarafından ne gibi önlemler alınacaktır?
6. Görevlendirilen personelin taleplerinin yeniden değerlendirilmesi ve mağduriyetlerinin giderilmesi için herhangi bir girişimde bulunulacak mıdır?
7. Bireysel ve sendikal başvuruların reddedilme gerekçeleri nedir?
8. Son 1 yıl içerisinde Dicle Üniversitesi Çocuk Hastanesi’nden sürgün edilen kamu personeli sayısı kaçtır?”