Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı Sinema Birimi, 3. Uluslararası Amed Film Festivali Hazırlık Toplantısını, Çand Amed Kültür ve Kongre Merkezinde gerçekleştirdi. Kentin kültür sanat alanındaki potansiyelinin yükseltilmesi hedeflenen toplantıya, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Serra Bucak ile birlikte Genel Sekreter Yardımcısı Zerin Türk, Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Zeynep Yaş, kısa film, belgesel, uzun metraj film alanında çalışma yürüten sanatçılar katıldı.

“DİYARBAKIR’I SİNEMA ŞEHRİ OLARAK DEĞERLENDİRİYORUZ”
Film festivallerinin, film yapımcıları, yönetmenleri ve izleyicileri açısından kentin değerini artıran bir özelliğe sahip olduğuna dikkat çeken Eş Başkan Bucak, yönetime geldikleri günden bu yana kentte böyle bir film festivalini gerçekleştirmek için sinemaseverlerle çokça bir araya geldiklerini kaydetti. “Bu salonda Diyarbakır’ın politik ve tarihi yönünü bilmeyen yoktur. Diyarbakır sinema solanları ve seyircisiyle üretken bir kent. Bir sinema şehri olarak değerlendiriyoruz” diyen Eş Başkan Bucak, sözlerini şöyle sürdürdü: “Tam da bu yüzden film gösterimleri ve festivaller şehrimizden hiç eksik olmadı. Sadece kentimiz açısından değil bölge açısında da böyle. Bunun üç tarihsel taşıyıcısı var, bir tanesi Filmamed Belgesel Film Festivali, Batman Yılmaz Güney Film Festivali ve Uluslararası Amed Film Festivali. Elbette Diyarbakır’da çeşitli inisiyatiflerin, Diyarbakır Sinema Kulübünün kısa süreli dönemsel devam ettirdiği film günleri oldu, onları da buradan ifade etmekten geçmek istemem. Elbette tüm bu deneyimlerin ortak ve en kıymetli noktası seyircidir. Diyarbakır’ın çok önemli bir seyircisi var.”

“KAYYIM SÜRECİNDE FESTİVALLER DE SEKTEYE UĞRADI”
Söz konusu 3 festivalin güçlü bir ekibi ve sinemayı seven gönüllüleri ve uluslararası ortakları olduğunu belirten Eş Başkan Bucak şöyle konuştu: “8 yıllık kayyım sürecinde kayyım yönetiminde pek çok şeyin sekteye uğradığı bir süreçte film festivalleri de ne yazık ki sekteye uğradı. Hepimiz bunu bilmekteyiz. Bugün bu buluşmayı ayarlarken elbette yapabileceklerimiz çok kıymetliydi, bunları bilmek bizlere güç katıyor. Ama kuşkusuz geçmiş deneyimlere baktığımızda Diyarbakır’da gerçekleşecek film festivali için her konuda çalışmaya ihtiyaç duyduğumuzu belirtmek istiyorum.”

Diyarbakır’da kadınlara ücretsiz psikolojik ve hukuki destek Diyarbakır’da kadınlara ücretsiz psikolojik ve hukuki destek

“HERKESİN FİLMLERE ERİŞEBİLMESİNİ KONUŞACAĞIZ”
Uluslararası Film Festivali yapmanın koşulları, anlamı ve Türkiye’deki film festivallerinin son 10 yıldaki seyrini konuşacaklarını kaydeden Eş Başkan Bucak, “Türk film festivalleri ve her daim kendi ülkesinde kendi toprağında sürgün olan Kürt Film Festivallerini konuşacağız. Aynı zamanda yasaklı olan, sansürlü olan Kürt Film Festivallerini, Kürtçeyi konuşacağız. Ama elbette Diyarbakır’da yeniden bir uluslararası film festivalinin doğuşunun tanıklığını ve taşlarını burada öreceğiz. Elbette bu film festivallerinin çok önemli hedefleri var ama önemli hedefi özellikle Diyarbakırlı kadınların, çocukların ve gençlerin herkesin iyi filmlere erişimini, iyi koşullarda film izlemesinin mümkünlüğünü konuşacağız. Ve kentimizin 10 yıllarca baskılanmış kültür ve sanatını bu kadar bastırılmış bir potansiyeli nasıl açığa çıkartırız ve kentin her bir köşesini sinemayla nasıl canlandırırız, bu yönüyle kentin bilinmesini nasıl sağlarız gibi hedeflerimiz var. Elbette son olarak da Kürtçe film yapımlarının güçlendirilmesi Kürtçe film üreten yönetmenlerin güçlenmesi gibi bir hedefimiz var. Kaynaklara erişebilirlik, sürdürebilirlik hedeflerimiz var” diye konuştu. 

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinin festival kapsamında tüm olanaklarını sunmaya hazır olduğuna dikkat çeken Eş Başkan Bucak, “Amed’in sinema tarihine yeni bir festivalle katkı sunmak için burada olacağız” diye ekledi.

3 OTURUMDA KONU BAŞLIKLARI ELE ALINDI
Konuşmanın ardından üç oturum şeklinde devam eden toplantıda, “Kültürlerarası Köprüler: Yurtdışındaki Film Festivallerinde Yerel ve Evrensel Perspektifler”, “Film Festivallerinin Dünü, Bugünü, Yarını”, “Dünden Bugüne Kürt Film Festivalleri: Deneyimlerin Işığında Olanaklar, Zorluklar, Öneriler” ve “Deneyimlerin Buluşma Noktası: İşbirliği Ve Yenilikçi Öneriler” başlıklı konular ele alındı.

Kaynak: Bülten