Eşsiz doğasıyla turizmin önemli noktalarından biri olan Diyarbakır’ın Eğil ilçesi tarihi ve manevi zenginliğiyle de öne çıkmaktadır. Geçmişten günümüze değerini koruyan tarihi yapıları ile dikkat çeken Eğil, tarihi dokusuyla da ziyaretçilere adeta bir zaman yolculuğu sunmaktadır. Bu yapılardan biri de Eğil’in turizm noktalarından olarak görülen tarihi Selman ya da Cibeb kalesi. Ancak günümüzde hem bakımsızlık nedeniyle hem de define avcılarının hedefi haline gelen tarihi kale tahrip edilmiştir.

Selman Kalesi Eğil Diyarbakır

TİCARET YOLUNUN GÜVENLİK KULESİ: SELMAN KALESİ
Eğil sınırlarından da geçen tarihi Kral Yolu’nun da geçtiği Şawelya Kanyonu boyunca tarih öncesi yerleşim yerleri ve Dicle Nehri'nin kenarında hakim bir tepe üzerinde kurulan Selman ya da Cebabir/ Cibeb Kalesi, ilçeye 10 km uzaklıkta bulunuyor. Ticaret yolunun güvenliğini sağlamak amacıyla yapıldığı düşünülen tarihi Selman kalesi, günümüzde bakımsızlık ve define arayıcılarının tahribatı nedeniyle kısmen yıkılmış durumda. Hem yaşam hem de güvenlik alanı olarak görülen kalenin Asurlular döneminde inşa edildiği de düşünülmektedir. Eğil Kalesi ile benzerlikler gösteren tarihi kale çevresindeki mağaralar ve yerleşimler, daha eski tarih öncesi çağlara dayanan izler taşımaktadır.

İstanbul depremi Diyarbakır'ı etkiler mi? İmamoğlu açıkladı! İstanbul depremi Diyarbakır'ı etkiler mi? İmamoğlu açıkladı!

TARİHİ KALE BAKIMSIZLIK VE İLGİSİZLİKTEN YOK OLUYOR
Dicle Nehri'nin kenarında hakim bir tepe üzerinde kurulan Selman kalesi, nehre bakmaktadır. Gizli geçitleri ve manzarasıyla beraber daha fazla ilgiyi hak eden tarihi kale, günümüzde bakımsızlık ve tahribat nedeniyle kısmen yıkılmış durumdadır. bir zamanlar bu kadar önemli bir konumda olan bu kale, şimdilerde ise korunmayı ve turizme kazandırılmayı beklemektedir.

Muhabir: Remziye ÇELİK