Maraş merkezli, asrın felaketlerinden etkilenen 11 ilden biri de Diyarbakır olmuştu. Diyarbakır’da deprem sırasında 6 binanın yıkıldığı ve resmi rakamlara göre de 411 vatandaşın hayatını kaybettiği tespit edildi. Peki, Bingöl’de beklenen depreme karşı Diyarbakır halkı hazırlıklı mı?
OLASI BİNGÖL DEPREMİ DİYARBAKIR’I ETKİLER Mİ?
Geçtiğimiz günlerde Mücadele’ye konuşan akademisyen ve Jeoloji Mühendisi Dr. Şefik İmamoğlu, “Bingöl yöresinde sismik bir boşluk var ve bu sebepten 7’nin üzerinde bir deprem beklentisi oluyor. Ancak bu depremin ne zaman olacağı ile ilgili veriler kesin bilinmiyor. Eğer Bingöl’de 7,4 büyüklüğünde bir deprem olursa, Diyarbakır’da 6 Şubat Maraş merkezli depremlerdeki etki olabilir. Diyarbakır’ın direkt içinde büyük bir fay hattı yok. Lice fay hattı Bingöl depreminde eğer devreye girerse, onlarda 6,5 / 7 arası bir deprem üretebilir. Bu durumda 6 Şubat depremi kadar olmasa bile ona yakın bir etki oluşturabilir” dedi.
“HER TÜRLÜ TEDBİRİ ALDIK HAZIRLIKLIYIZ”
Kahramanmaraş merkezli depremlerden dolayı hasar alan bütün binaların tekrardan yıkılacağını söyleyen bir vatandaş, “Yapacakları hiçbir şey yok. Ne ben herhangi bir hazırlık yaptım ne de başka vatandaşlar. Buna emin olabilirsiniz” dedi.
“NE GELİRSE BAŞ GÖZ ÜSTÜNE, ALLAH'TAN GELİYOR”
“Ne gelirse baş göz üstüne, Allah'tan geliyor” diyen Muhammet Metin Çetiner isimli vatandaş, her türlü tedbiri alıp hazırlıklı olduğunu belirterek, evlerinin depreme dayanıklı olduğunu vurguladı.
“TÜRKİYE'DE TABİRİ CAİZSE İNSAN CANI ÇOK UCUZ”
Olası bir depremde halktan önce devletin hazırlık yapması gerektiğinin altını çizen Murat Altun, “Bizle ilgili bir şey değil, devletin hazırlık yapması lazım. Tabi ki bizde millet olarak hazırlığımızı ne kadar yapsak da devletin bir bütün olarak hazırlıklı olması gerekiyor. Yani öyle büyük bir hazırlığın olduğuna da inanmıyorum. Türkiye'de tabiri caizse insan canı çok ucuz” diye konuştu.
“İNŞALLAH AĞIR BİR DEPREM ARTIK GELMEZ İNSANLAR ÖLMEZ”
Elinden geldiğince depreme karşı tedbir aldıklarına dikkat çekip asrın felaketi depremlerde evlerinin hasarlı olmadığını dile getiren Medeni Usta, “İnşallah ağır bir deprem artık gelmez ve insanlar mağdur olmaz. Ölümlerin de olmasını hiçbir şekilde istemiyoruz. Akşamları evde çocuklarla oturup deprem anında ne yapacağımızı konuşuyoruz. Bir kolon altı veya masa altına girilmesi gerekiyor. Medya ve televizyonlardan gördüğümüz kadarıyla hazırlığımızı yapmaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.