Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Doğan Hatun, Mücadele Gazetesi’ne özel açıklamalarda bulundu. Göreve başladığı 10 ay içerisindeki çalışmalara ilişkin bilgi veren Hatun, Büyükşehir’in kentsel dönüşüm, dar gelirli vatandaşlara yönelik 2 bin konut projesi ve şehir içi ulaşımda hem toplu taşıma hem de şehrin trafiğini rahatlatacak çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Doğan Hatun

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Doğan Hatun

“KENTSEL DÖNÜŞÜM YETKİSİ BİZDEN ALINDI”
Kayyum döneminde kentsel dönüşüm yetkisinin Büyükşehir’de olduğunu fakat daha sonra Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü tarafından yetkinin alındığını söyleyen Doğan, “Biz gelmeden önce kentsel dönüşümde Ferit Köşk de Kaynartepe Mahallesi yetkisi kayyumda iken, biz geldikten bir ay sonra Bakanlık resmi yazıyla yetkiyi bizden aldı. Şu anda bizde değil. 

Kentsel dönüşüm yetkisi Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığında. Elbette ki kentimizin birçok yerinde kentsel dönüşüme ihtiyacı var. Fiskaya üzerinden örnek verecek olursak binden fazla aile yaşıyor. Orası kentsel dönüşüme girdiğinde bölgede yaşayan 1000 ailenin tamamının mağdur edilmeyeceği bir yöntem koyulması gerekiyor. Buna örnek olarak yerinde dönüşüm modeli yapılabilir. İnsanlar nerde yaşamak istiyorsa koşulların sağlıklaştırılıp orda yaşamalarını sağlamak. Aksi takdirde o insanlar yaşamak istediği mahalleden alınıp sahipsiz bırakıldığında kentsel dönüşüm kentsel zulme dönüşüyor. Benim esas aldığım tek bir nokta var o da halkın mağdur edilmemesi. Maraş depremlerinden sonra şehrimizde kentsel dönüşümün ne kadar elzem olduğunu anladık. Bağlar devasa bir alan, bugün başlansa belki de 15 yılda bitirilecek bir bölge. Tepeden TOKİ mantığıyla değil de kentin yerel dinamikleriyle koordineli hareket edilmeli.

“BÜYÜKŞEHİR OLARAK HER ZAMAN HAZIRIZ, VARIZ”
Çevre Şehircilik Bakanlığı başta Valilik olmak üzere Büyükşehir Belediyesi, Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü ve ilgili tüm kurumları bir araya getirerek ortak bir çözüm bulunursa Büyükşehir olarak açık söylüyorum her zaman hazırız, varız. Böyle devasa bir bütçeye Büyükşehir Belediyesi'nin tek başına altından kalkması mümkün değil. Halkın mağdur edilmeyeceği garantörlüğü verilirse bir her şeye varız. Bakanlık kentsel dönüşümü destekleyip yetkiyi bize de verse tek başımıza da yürütürüz.

“BU DURUMU YÖNETEBİLECEK GÜCÜMÜZ VAR”
Alternatifler çok güçlü olması gerekiyor ki halk dinlesin ikna olsun. Diyarbakır'da en düşük kiralar 15 bin liradan başlıyor. Bir milyon liraya bir gecekondu veya prefabrik bir ev bile alınıp bahçeye bırakılamıyor. Halka güven vermezsen halk da sana güven vermez. Ondan dolayı direnç de gösteriliyor. Kentimizde mevcut ömrünü doldurmuş yapıların hızlı bir şekilde dönüşmesini bizde istiyoruz. Öncüsü de olabiliriz, talibiz de. Hiç ilçe belediyesi ya da valilik olmadan da bu durumu yönetebilecek gücümüz var. Öyle bir teknik altyapı da oluşturabiliriz.”

Diyarbakır’da 1 Yıllık Peşin Kira Dönemi! Konut

DİYARBAKIR BÜYÜKŞEHİR’DEN KONUT PROJESİ
Konut Projesi’ne ilişkin bilgi veren Hatun, projenin hazır olduğunu belirterek yer arayışında olduklarını söyledi. Hatun, “Biz seçim beyannamemizde bu 5 yıl içinde hakkımıza 2 bin sosyal konut sözümüz var. Bununla ilgili projelerimizi bitirdik. Belediyenin arsaları satılmamış olsaydı belki de şimdi sosyal konutların kaba inşaatı bitmiş olacaktı. Alternatif ve yaşanabilir bir yer bulduğumuz gibi TOKİ mantığıyla değil de kentin mimari yapısına uygun şekilde yapmayı planlıyoruz. Gözümüze kestirdiğimiz iki yer var. 90 ile 120 metrekare arasında değişen üç farklı proje çizdirdiler. Doğru yeri bulduğumuzda kentin bileşenleri olarak STK'larla da ortak karar verip belki bir halk toplantılarına da gündem ettirebiliriz. 

Diyarbakır’da yeni bir Halk Lokantası açılıyor: Adresi belli oldu! Diyarbakır’da yeni bir Halk Lokantası açılıyor: Adresi belli oldu!

“YER BULUNURSA İNŞAATINA BAŞLANACAK”
Büyükşehir daha önce Yeniköy tarafında, Aziziye Mahallesi’nde iki blok konut projesi yapılmış ve Seyrantepe’de de yapıldığından dolayı belediyenin böyle bir tecrübesi var. Yer bulduktan sonra her şey hazır. Sosyal konutların hemen inşaatına başlanacak. Sosyal konutların önceliği kesinlikle dar gelirli aileler için olacak. Sosyal konutlara başvuran kişinin tapulu evi olmayacak. Bizim düşüncemiz konutların satılmasından ziyade kiraya vermek istiyoruz ki kentin fahiş kira fiyatlarına cevap olsun. Kentte kiralar haddinden fazla yüksek. Belediyenin bu projede kar elde etme gibi bir derdi yok. Böyle bir anlayışla da yönetmiyoruz burayı. Örnek veriyorum bir yıl içinde bin veya 2 bin sosyal konut yapıp 4-5 ya da 6 bin lira gibi cüzi rakama kiraya versek iyi bir şey değil midir? En azından yoksul bir insanın başını koyabileceği barınma alanı olur. Proje gerçekleştirildiği taktirde inanıyorum ki kentin diğer bölgelerindeki kira fiyatları da düşecektir.

HATUN, EV SAHİPLERİNE SESLEDİ
Diyarbakır'da depremden önce en yüksek kira fiyatı 2 bin liraydı. Depremden sonra mağdurlara kira katkısı sunuldu fakat fırsatçılar bu durumu da kullandılar. Kurnazlık yapıp insanları soymaya çalıştılar. Buradan çok fazla dairesi olan ev sahiplerine ve emlakçılara sesleniyorum. Siz halka zulüm ediyorsunuz, haksız bir kazanç elde ediyorsunuz. Bu durumun aynısını Sur olaylarında da gördük. Sorsan kendi akrabasına bile fırsatçılık yapıyorlar” dedi.

Diyarbakır Ulaşım Otobüs

“BU YIL İÇİNDE TOPLAMDA 65 OTOBÜS KAZANDIRACAĞIZ”
Diyarbakır’da uzun yıllardır süren şehir içi ulaşıma ilişkin çalışmalar hakkında bilgi veren Hatun, “Şehir içi ulaşım ile ilgili araç sayımız yetersiz. İlk etapta 14 otobüs satın aldık. Mart ayının birinci haftasında teslim edilecek. Bakanlıktan izin aldık 51 araç daha alacağız. Yani bu yıl içinde toplamda 65 otobüs kazandıracağız. Maalesef bizim otobüs filomuz biraz eski ve sürekli arıza verdikleri için servise gönderiliyor. Bütün araçlar hor kullanılmış. Neredeyse günlük 40-50 tane aracımız serviste yatıyor. Bu da çok ciddi bir külfet.

“DİYARBAKIR ŞEHİR GİRİŞLERİ DEĞİŞECEK”
Elazığ caddesinin ciddi bir şekilde tıkanmasının nedeni Karayolları Genel Müdürlüğü’nün hiçbir yatırım yapmasından kaynaklanıyor. Urfa caddesinde hiçbir şekilde bir trafik sıkışması yok. Aynı şekilde Seyrantepe, 450 evler hattı da çok tıkanıyor. Karayollarına bir yatırım yapın dediğimizde ise verdikleri cevap: "maalesef bütçe gelmiyor" diyorlar. Birlikte yapalım diyoruz, maalesef ki merkezi yerden karar gelemeyince bekliyoruz ama yine de karayolları ile bir yol aldık. Kentin 4 girişinin artık böyle gecekondu tarzı harabe gibi şeyleri kabul etmiyoruz. Peyzajını biz üstlendik. Arkadaşlarımız çalışmalarını da yürütüyorlar. 

ŞEYH SAİD CADDESİ AÇILIYOR
Bizim şeyh Sait çevre yolumuz TEİAŞ'ın ana enerji nakil hatlarının geçişiyle çakıştı deplase edilmesi gerekiyor. Onlarla bir süreç yürüttük ama ciddi bir külfet çıktı. Mart ayı gibi Şeyh Said çevre yoluna gireriz. Şeyh Said yolunu açmak demek Seyrantepe Elazığ yolunu ciddi bir şekilde rahatlatmak demektir.”

Muhabir: Fatih Suruç