Diyarbakır’ın birçok köyüne Büyükşehir Belediyesi’ne ait otobüsler giderken, hizmetin gitmediği köylerden tepki geldi. Daha uzak mesafedeki Karacadağ bölgesine belediye araçlarının gittiğini söyleyen köyde yaşayan öğrenciler ve vatandaşlar ulaşım sorunu nedeniyle mağdur olduklarını söylüyor. 

Diyarbakır Ulaşım Fotoğraf

Merkez Bağlar ilçesine bağlı ve şehir merkezine yaklaşık 27 kilometre mesafede olan Develi Mahallesi ve civarındaki yaklaşık 10 köyde şehir içi ulaşımın olmaması özellikle öğrencileri başta olmak üzere köydeki vatandaşı mağdur ediyor. Eğitimlerini tamamlamak isteyen gençler, 30 dakikalık mesafelik şehir merkezinde ev kiralama ya da çeşitli yurtlarda kalmak zorunda kalıyor. Köyde birçok genç, ulaşım sorunu yüzünden eğitimine devam edemiyor. Köye belediyenin ulaşım aracı göndermesini talep eden gençler, bu şikayetlerini CİMER’e yazdıklarını ancak geri dönüş almadıklarını belirtiyor. Ulaşım yüzünden köyde tüm vatandaşların mağdur olduğunu belirten öğrenciler, sorunla ilgilenen kimsenin olmadığını da belirtiyor.

Diyarbakır Şehir Içi Ulaşım Fotoğraf

“BELEDİYE ARACI GELMEDİĞİ İÇİN LİSE EĞİTİMİMİ AİLEMDEN UZAKTA BİTİRMEK ZORUNDA KALDIM”
Ulaşım olmadığı için lise eğitimini ailesinden uzakta bitirmek zorunda kalan gençlerden biri, “Okul döneminde köye belediye aracı gelmediği için lise eğitimimin tamamını ailemden uzakta, pansiyonda kalarak bitirmek zorunda kaldım. Sınava hazırlık sürecim de bu şekilde oldu. Mezuna kalırsam tekrar ev ya da yurt tutmak zorunda kalacağım. Bu da ailemi maddi olarak zorlayacak. Bu yüzden dershaneye gitmeden evde ders çalışmak zorunda kalacağım. Dershane değil sadece. Araç olsaydı sabah kütüphaneye gider en azından akşam belediye ile tekrar eve dönerdim. Yetkililerden ulaşım sorunumuzu çözmesini talep ediyoruz” diye konuştu. 

Diyarbakır’ın yüzyıllık geleneği Peaky Blinders dizisinde! Diyarbakır’ın yüzyıllık geleneği Peaky Blinders dizisinde!

“BELEDİYE ARACI GELSE BİRÇOK GENÇ İŞE VE EĞİTİCİ KURSLARA GİDEBİLİR”
Belediye aracı olmadığı için birçok gencin sosyalleşemediğini belirten bir genç, “Köye belediye aracı gelse birçok genç işe ya da eğitici kurslara gider. Ancak köyde ulaşım sıkıntısı olduğu için bunların hiç birini yapamıyoruz. Duyduğumuz kadarıyla daha önce bir kere öyle bir girişim olmuş ancak araç verilmemiş. CİMER’e de yazdık ancak bir dönüş alamadık. Acil bir işi olan ya da acil hastaneye gitmesi gereken araç tutmak zorunda. Araba kiralamaları da almış başını gitmiş. Araç tuttuğunuzda 300 liradan aşağı bir hastaneye gidemiyorsunuz. Sadece biz değiliz aynı güzergahta yaklaşık 10 köy var. Belki daha fazla. Ulaşımın gelmesi halinde aynı güzergahta bulunan bu köylerdeki vatandaşlar hizmetten faydalanacak. Bizim isteğimiz diğer köylere giden belediye araçlarının bize de verilmesi. Diyarbakır’ın ilçelerine ve kırsal köylere araç gidiyor. Burası merkeze bağlı bir mahalle. Ve merkeze mesafesi çok değil. Köyde tek bir köy arabası var. O da bir kez gidip geliyor. Akşama kadar işi olan köy aracı erken geldiği için merkezde mağdur oluyor. Günde en azından 3 defa da olsa bir aracın gelmesi tek talebimiz” dedi. 

Ulaşım Toplu Taşıma Otobüs Belediye

“KARACADAĞ KÖYLERİNE KADAR OTOBÜS GİDEN OTOBÜSLER NEDEN KÖYE GELMİYOR”
Yıldız isimli bir öğrenci ise şunları söyledi: “Ben de köye belediye gelmediği için merkezde pansiyonda kalıyorum. Köy aracı var. Ancak o da sabah gidip öğlen saatlerinde dönüyor. Bizim derslerimiz ise daha geç bittiği için ona da yetişemiyorum. Benim gibi bu şekilde mağdur olan çok arkadaşım var. Köyde taşımalı eğitim var ancak belirli saatlerde ve mezunlara yönelik değil. Dershaneye giden öğrenciler için çıkış saatleri geç saatte olduğu için eve gitmekte zorluk çekiliyor. Köydeki birçok genç günde üç defalığına mahsus da olsa araç gelmesini istiyor. Karacadağ köylerine kadar otobüs gidiyor. Biz daha yakınız. Neden buraya gelmiyor?”

Muhabir: Remziye ÇELİK