Mardin’in Çankaya köyünde doğan ve bir zamanlar Yeşilçam sinemasının ünlü oyuncularıyla bir arada bulunan 68 yaşındaki Halim Eliş hayat hikayesini Mücadele’ye anlattı. 

MARDİN’DEN DİYARBAKIR’A UZANAN YOLCULUK
Halim Eliş, Diyarbakır’ın en eski ve en karizmatik kebapçılarındandır. Bir zamanlar köylerinde çıkan kavga yüzünden Diyarbakır’a göç etmek zorunda kalıyorlar. Evin en büyük oğlu olan Halim ustanın babası köydeki kavga yüzünden hapse girdikten sonra evin ekonomisini tek başına çevirmek zorunda kalıyor. Farklı farklı işlerde çalışan Halim usta en sonda kebapçının yanında işe giriyor. Kebapçılık işini öğrenmiş, geçimini sağlayacak parayı kazanmaya başlamıştır.

İSTANBUL YOLCUSU KALMASIN
Babası hapiste iken Halim usta genç olmasına rağmen dünya evine girer. Baba baskısından usanınca, genç eşini geride bırakarak İstanbul’un yolunu tutar. İstanbul’da bir süre avarelik yaptıktan sonra arkadaşlarının yardımıyla Beyoğlu’ndaki bir pavyonda iş bulur. Pavyondaki sigara satma, vestiyer gibi işler kendisine kalır. Genç ve karizmatik olan Halim usta o yıllarda en çok kadınlardan bahşiş aldığını söyledi. O yıllarda kanı kaynayan halim ustanın günün sonunda ise aldığı parayı harcadığını söyledi. Hayatın keyfini çıkarmaya kararlı gibiydi. Ta ki Yeşilçam macerası başlayana kadar.

YEŞİLÇAM MACERASI VE FATMA GİRİK
Yeşilçam efsanesinin rahmetli ismi Fatma Girik tabi o zamanların en popüler ismiydi. Ona ulaşmak neredeyse imkansızdı. Ama Halim usta hayatının şansını yakalıyor. Böyle bir şans kimsenin ayağına kolay kolay gelmezdi. Karslı bir arkadaşı Halim ustanın karizmatik ve yakışıklı olduğunu fark ederek onu Fatma Girik ile tanıştırdı. Fatma Girik Halim ustanın gözlerine bayılır ve onu Yeşilçam’ın yeni yıldızı yapması için elinden geldiğini söylüyor. Fatma Girik ile aralarında güzel bir bağ olduğunu söyleyen Halim usta yeni filim için Fatma Girik ile Isparta’ya gidiyor. Fatma Girik Halim ustayı meşhur etmeye kararlı gibiydi. Isparta’ya sonunda geldiler. Ve o zamanlar bir metre kar yerde vardı. Halim usta buna hazırlıksız yakalanıyor. Ve üzerinde sadece incecik bir ceket vardır. Utangaç olan Halim usta bunu kimseye söyleyemedi. En sonda kimseye haber vermeden bir yolunu bulup İstanbul’a dönmeye karar verir. Yeşilçam macerası da burada sona erir. İstanbul’da Tarık Akan, Kemal Sunal gibi birçok ünlü yıldızlarla sohbeti olduğunu ve onu çok sevdiğini söylüyor Halim usta… 

Diyarbakır’a kent lokantası! Belediye duyurdu Diyarbakır’a kent lokantası! Belediye duyurdu

YEŞİLÇAM MACERASI BAŞLAMADAN BİTİYOR
Yeşilçam’ın kapısından dönen Halim usta Diyarbakır’a dönmeye karar verir. Diyarbakır’a dönünce bir kebapçıda çalışıyor. Ondan sonra aynı sokakta kendine bir dükkan açmaya karar veren Halim usta 1965 yılından beridir aynı yerde kebapçılık yapıyor. İstanbul’daki maceraları halen gözünde canlanıyor. Diyarbakır’ın en karizmatik ve en eski kebapçılarından olan Halim Eliş 68 yaşında olmasına rağmen her gün sakal traşını olup önlüğünü takıp ocak önünde lezzetini konuşturuyor. Halim ustanın dükkanına gittiğinizde her bir köşesinde gençlik fotoğraflarını görebilirsiniz.

Muhabir: Abdullah AKYOL