31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimlerinde ülke genelinde kadın muhtar sayısı yüzde 100'e yakın arttı. Daha önce bin 134 olan kadın muhtar sayısı, son seçimle birlikte 2 bin 150'ye yükseldi. Büyükşehirler başta olmak üzere birçok bölgede kadın muhtar sayısı artarken, kadınların aktif siyasette olması ise umut verici. Kadın muhtarların da arttığı kentlerden biri de Diyarbakır. Diyarbakır’da da son dönemlerde muhtarlık seçimlerinde kadın sayısının artışı kent için önemli bir gelişme. Peki, TÜİK verilerine göre, 1 milyon 833 bin 684 nüfusa ulaşan 17 ilçe ve bini aşkın mahalleye sahip Diyarbakır’da kaç kadın muhtar bulunuyor? İşte Diyarbakır’da aktif görev yapan kadın muhtar sayısı ve bu muhtarların isimleri…

DİYARBAKIR’DAKİ 1056 MUHTARDAN 7’Sİ KADIN
Her alanda var olmaya, sayılarını artırmaya çalışan kadınlar, muhtarlık alanında da gözle görülür bir yükseliş sürdürüyor. Kadın muhtarların görünür olduğu kentlerden biri de Diyarbakır. Büyükşehir statüsünde olan ve her dönem önemli bir statüde olan Diyarbakır’daki 1056 muhtardan sadece 7’si kadın. Diyarbakır’ın merkez ve ilçelerden toplam 1049 erkek, 7 kadın muhtar bulunuyor. 

DİYARBAKIR’DA HANGİ MAHALLELERİ KADINLAR YÖNETİYOR?
Diyarbakır’da 10 yılı aşkın bir süredir tek bir kadın muhtar bulunurken, 31 Mart 2024 seçimlerinden sonra 6 kadın muhtar daha eklenerek bu sayı 7’ye ulaştı. 31 Mart 2024 Mahalli İdareler Genel Seçimi'nde kadınlar muhtarlık yarışına girdi ve 7 mahallede mühür, kadın muhtarlara geçti. Seçimde rakiplerini geride bırakan ve mazbata ile mühürlerini alan kadınlar, vatandaşlara hizmet için işe koyuldu.

İşte Diyarbakır merkezde kadın muhtarların görev aldıkları mahalle ve ilçeleri:

Diyarbakır’da kiralık villalara rağbet arttı: İşte fiyatları Diyarbakır’da kiralık villalara rağbet arttı: İşte fiyatları
  1. Dilek Demir: Muradiye Mahallesi (Bağlar)
  2. Çiçek Gözen: Şeyhşamil Mahallesi (Bağlar)
  3. Dilek Dere: Körhat Mahallesi (Bağlar)
  4. Suzan Altıntaş: Yolaltı Mahallesi (Yenişehir)
  5. Fatima Kantar: Kooperatifler Mahallesi'nde (Yenişehir)
  6. Sadiye Sebat: Şehitlik Mahallesi (Yenişehir) 
  7. Şener Çelik: Lalebey Mahallesi (Sur)

KADIN MUHTARLARIN ARTMASININ ÖNEMİ
Kadın muhtarların artması, son yıllarda Türkiye’de ve dünya genelinde toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadınların siyasette daha fazla yer alması yönünde önemli bir gelişme olarak öne çıkmaktadır. Muhtarlık, yerel yönetimlerin önemli bir parçası olup, mahalle veya köylerdeki halkla doğrudan iletişimde olan, halkın ihtiyaçlarını ve sorunlarını çözen bir görevdir. Bu görev, genellikle erkeklerin hakim olduğu bir alan olarak görülse de, kadınların muhtar olarak seçilmeleri, toplumsal yapıyı ve kadınların siyasetteki rolünü dönüştüren bir adım olarak kabul edilmektedir.

Ayrıca kadın muhtarlar mahallelerinde hem hizmetleriyle adından söz ettirirken, hemde dar gelirli ve iş arayan vatandaşlara yardımcı oluyorlar.

Muhabir: Remziye ÇELİK