Dicle Elektrik Dağıtım (DEDAŞ), Diyarbakır Mardin ve Şanlıurfa gibi illerde çiftçilik yapanlara gönderdiği mesajda, enerjide uygulanan yüzde 35’lik indirimin yılbaşından itibaren kaldırılacağını duyurmasının ardından DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Serhat Eren, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya cevaplaması istemiyle Meclis’e soru önergesi verdi.
İSKENDEROĞLU: BU KARAR ÇİFTÇİYİ ÖLDÜRÜR
Kamuoyuna yansıyan bilgilere göre 5 yıldır bölgemizde çiftçilere verilen yüzde 35’lik enerji desteğinin yılbaşından sonra verilmeyeceği belirtilmektedir. Diyarbakır Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu gazetecilere yaptığı açıklamada “DEDAŞ Diyarbakır’da yaşayan çiftçilerimize mesaj göndererek elektrikte uygulanan yüzde 35’lik indirimin yılbaşından itibaren kaldırılacağını duyurdu. Çiftçilerimiz zaten üretimde zor günler yaşıyor, artık kazanımı sıfıra inmiş durumda. Çiftçiler, elektrik desteğinin 5 yıl daha uzatılmasını istiyor" ifadelerini kullanırken “Bu karar çiftçiyi öldürür, geri alınsın” dedi.
ERBEYİ: ÇİFTÇİ FATURALARI ÖDEMEKTE ZORLANIYOR
Yıllardır başta Diyarbakır olmak üzere bölge illerimizde yüksek faturalar, cezalar ve destekleme ödeneklerine el koymalar nedeniyle Dicle Elektrik Dağıtım AŞ. (DEDAŞ) ile çiftçilerimiz karşı karşıya geliyorlardı. Elektrik kesintileri ve yüksek faturalar nedeniyle yıllardır ciddi sorunlar yaşayan çiftçilerimizin, devlet desteğinin kesilmesiyle birlikte çok daha ağır mağduriyetlerle karşı karşıya kalacaklardır. Karara ilişkin Mardin Kızıltepe Çiftçiler Derneği Başkanı Mikail Erbeyi, "Çiftçi faturaları ödemekte zaten zorlanıyordu, şimdi hiç ödeyemeyecek" diyerek karara tepki gösterdi.
Bu bağlamda;
1- Bölge çiftçilerinin yaşayacağı mağduriyetlerin bir nebze önlenmesi adına verilen desteğin en az 5 yıl daha devam ettirilmesi noktasında bakanlığınızın bir girişimi ve çalışması olacak mıdır?
2- Çiftçilerimizin sorunlarına Bölge illerimizde kaç çiftçinin hali hazırda DEDAŞ’a borcu bulunmaktadır? Diyarbakır’da DEDAŞ’a borçlu olan çiftçi sayısı kaçtır?
3- Bölge illerimizde DEDAŞ’a borcunu ödeyemediği için icralık olan kaç çiftçi vardır? Bunların kaçı Diyarbakır’dadır?
4- Bölge illerimizde çiftçilerimizin DEDAŞ’a olan toplam borcu ne kadardır? Bu borcun ne kadarı Diyarbakır’lı çiftçilere aittir?
5- Yüksek maliyetler ve düşük taban ücretleri nedeniyle tarım yapamaz hale gelen çiftçilerin sorunlarına kalıcı kalıcı çözümler geliştirmek adına ne tür çalışmalar yapmaktasınız?
6- Diyarbakır ve bölgemizde son 5 yılda tarımsal üretim yapmayı bırakan çiftçi sayısı kaçtır?
7- Son 5 yılda Diyarbakır ve bölgemizde DEDAŞ tarafından kaç çiftçinin elektriği kesilmiş ve ceza verilmiştir?
Haber: Ejder Ediz IŞIK