Mezopotamya coğrafyasının en kadim şehri olan ve 33 medeniyetin izlerini taşıyarak eşsiz kültür varlıklarına ev sahipliği yapan Diyarbakır’ın tarihi yapıları kadar mutfağı da göz doldurmaktadır. Tescilli birçok tatlıya sahip olan Diyarbakır’a has bir lezzet olan Sur tatlısı da bu tatlılardan biridir. Diyarbakır’ın zengin mutfağından yer alan Sur tatlısı, yörede toplanan kenger bitkisinden elde edilen sakız ve sadeyağla yapılan bir tatlıdır ve Discovery Channel'da bir belgesele konu olmuştur.
Diyarbakır Sur Tatlısı
SUR TATLISINININ EN ÖNEMLİ MADDESİ: KENGER
Diyarbakır’da özellikle eskiden mutfaklarda çokça yapılan ve meşhur olan Sur Tatlısı, bugün pek bilinmese de nesilden nesile aktarılmış ve günümüze ulaşmıştır. Az malzemeyle yapılan ancak meşakkatli bir hazırlık süreci olan Sur tatlısının en önemli ürünü ise, bölgede az sayıda bulunan ve yörede yetişen kenger sakızıdır. Kenger sakızı ve irmik ile kıvamı tutturulan tatlı, Diyarbakır’da birçok işletmede de bulabilirsiniz.
SUR TATLISI DİSCOVERY CHANNEL'DA BELGESELE KONU OLDU
2012 yılında işletmeci Diyarbakırlı İsmail Çubuk, babaannesinin kışın üşümemeleri için yaptığı Sur tatlısını İstanbul’da üretmeye başladı. Sınırları aşan yöresel tatlı, Amerikan Discovery Channel'da haber konusu oldu. Channel’a da konu olan tatlı, kanalın muhabirinden de tam not aldı.
TATLININ İÇİNDE ŞEKER YOK
Diyarbakır’ın çok özel bir tatlısı olan Sur Tatlısında tarifine bakıldığında dondurma şekeri dışında şeker olmadığı görülmektedir. Şeker oranının az olduğu için diyet yapanların rahatlıkla yiyebileceği tatlıda, şeker yok denecek kadar az. Bu özelliğiyle de tercih edilen tatlıyı, Diyarbakır’a yolunuz düşerse yemeden dönmeyin.
Sur Tatlısı yapımı için malzemeler:
Kenger sakızı
İrmik
Keçi sütünden Maraş dondurması
Üzeri için tarçıni yaban mersini
SUR TATLISI NASIL YAPILIR?
Ustaların tarifine göre Sur Tatlısının yapılışı ise şöyle: Kenger sakızı ve özel irmiğe keçi sütünden yapılmış dondurma ilave ediliyor. Önce irmik ve kenger sakızı harmanlanıp fırına atılıyor. Fırından çıkardıktan sonra dondurmaya sarılıyor. Üstü sıcak içi buz gibi hoş bir lezzet. Üstüne de yaban mersini ve tarçın atılarak servis ediliyor.
Haber: Remziye ÇELİK