Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi bünyesinde faaliyet yürüten Dengbêj Evi’ni (Mala Dengbêjan), 2024 yılı içerisinde yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgisiyle karşılaştı. Yıl boyunca 95 bin 300 kişi tarafından ziyaret edilen tarihi mekân, sözlü Kürt edebiyatının en önemli temsilcilerini ağırlamaya devam ediyor.
KURULAN DİVANLARI 95 BİN KİŞİ İZLEDİ
Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı, sözlü halk kültürünün önemli temsilcilerinden olan dengbêjlik ve dengbêj geleneğinin korunması amacıyla çalışmalarını sürdürüyor. 2007 yılından bu yana pazartesi hariç her gün Suriçinde bulunan Dengbêj Evi, yurt içi ve yurtdışından ziyaretçileri ağırlamaya devam ediyor. Büyükşehir Belediyesi bünyesinde faaliyet gösteren ve Diyarbakır’ın kültürel miraslarından biri olan Dengbêj Evi (Mala Dengbêjan), 2024 yılı içerisinde 95 bin 300 yerli ve yabancı ziyaretçiyi ağırladı.
KÜLTÜREL MİRASIN TAŞIYICISI: DENGBEJ EVİ
Merkez Sur ilçesinde yer alan ve geçmişte geleneksel Kürt anlatı geleneğini yaşatmak amacıyla kurulan Dengbêj Evi, ziyaretçilere hem kültürel hem de tarihi bir yolculuk sunuyor. Dengbêjlerin canlı performansları, Kürtçe’nin farklı lehçelerinde anlatılan destanlar ve aşk hikâyeleriyle büyük beğeni topluyor. Kültürel mirasın gelecek nesillere aktarılmasında önemli bir rol oynayan Dengbêj Evi, ziyaretçilerini hem duygulandırıyor hem de tarihî bir yolculuğa çıkarıyor. 2025 yılında da ziyaretçi sayısının artması bekleniyor.
DİYARBAKIR DENGBEJ EVİ HAKKINDA: HAFTANIN 6 GÜNÜ HİZMET
Diyarbakır’ın Sur ilçesindeki tarihi Behrampaşa Camii’nin hemen yanında yer alan Diyarbakır Dengbej Evi 2007 yılında Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından açılmıştır. Ortadoğu’da 5 bin yıllık bir tarihe ışık tutan Dengbejler, haftanın 6 günü bu mekanda ‘‘stran ve kılam’’ olarak bilinen aşk, sevda, hüzün, acı, göç temalı sözlü edebiyat ürünlerini icra etmektedirler. Dengbej kelimesi kürtçe deng(ses) ve bej(-söylem) kelimelerinin birleşmesi ile oluşturulmuştur. Dengbejler halk ozanı ve halk hikayecisi konumunda olup eserlerini çoğu zaman hiçbir müzik aleti olmadan bazen de def ve kaval gibi çalgılar kullanarak dile getirirler.
Diyarbakır Dengbej Evi pazartesi günleri hariç haftanın 6 günü 10.00 – 16.00 saatleri arasında ziyaretçilerini ağırlamaktadır.