Diyarbakır’da hizmet veren bir yerel zincir marketlerde satışa sunulan sebze-meyve fiyatlarındaki fiyat artışları devam ediyor. Kentte özellikle merkez Yenişehir, Sur ve Kayapınar ilçelerinde bulunan yerel marketlerdeki temel ihtiyaç olan sebze ve meyveler etiketlerinde bulunan rakamlar şaşkına çeviriyor. Markete giden vatandaşlar fiyatlar karşısında tepkisini saklayamazken, yetkililere denetim çağrısında bulunuyor. Yerel marketlere tepkiler sürerken, avokado ve tüysüz şeftalinin 500 liradan satışa sunulması da tepki çekti.
MEYVE DEĞİL, ALTIN TEZGAHI GİBİ
Diyarbakır’da bahar ayına girilmesiyle birlikte sezonun ilk meyveleri olan çilek, erik, çağla, şeftali, karpuz gibi meyveler tezgâhlarda yerini aldı. Sezonun ilk ürünleri olan bu meyvelerin hem market reyonlarında hem de Pazar tezgahlarında yüksek fiyata satılması ise tepkiye neden oldu. Diyarbakır’da özellikle fahiş fiyatlarla sürekli gündem gelen yerel marketlerde de bu meyvelerin fiyatları dikkat çekiyor. Yine kentte hizmet veren bir yerel zincir marketin manav reyonundaki meyve fiyatlarını gören vatandaşlar şok yaşadı. Sezonun ilk ürünlerinden olan tüysüz şeftali ve avokadonun 500 TL’den satışa sunulması ise, ‘meyve değil, altın tezgahı gibi’ eleştirilerini de beraberinde getirdi.
ALIM GÜCÜ DÜŞTÜ, VATANDAŞIN SOFRASINDAN MEYVE EKSİLİYOR
Özellikle mevsim ürünlerinin böyle yüksek fiyatlara satılmasına ise uzmanlar ise döviz kurlarındaki artış, ithalat maliyetleri ve ürünün nadirliği gibi faktörlerin fiyatları artırdığının neden olarak görüyor. Ancak vatandaşlar uzmanların aksine temel gıda maddelerine ulaşmanın bu denli zorlaştığını ve bu tarz lüks ürünlerin bu kadar pahalıya satılmasını ise denetimsizlik olarak yorumluyor. Diyarbakır’da da ülkedeki benzer tablo yaşanırken, gıda fiyatlarındaki uçurum, dar gelirli vatandaşların sofralarını daha da daraltarak gelir eşitsizliğini bir kez daha gözler önüne seriyor. Fahiş fiyatlar karşısında meyveye hasret giden vatandaş ise ya tane ile ya da gram ile meyve alabiliyor. Uzmanlar, meyve ve sebze tüketiminin halk sağlığı için büyük önem taşıdığına dikkat çekerek, sağlıklı beslenmenin herkes için ulaşılabilir olması gerektiğini vurguluyor.
Yetkililerden beklenti ise, üreticinin desteklenmesi ve temel gıda ürünlerinde fiyat istikrarının sağlanması yönünde.