Açıklamada "Gazetecilik suç değildir" pankatı açılmasının yanı sıra "Özgür basın susturulamaz" ve "Gazetecilik suç değildir" yazılı döviz ellerinde taşıdı. Açıklama “Özgür basın susturulamaz” sloganı ile başladı. Açıklamayı Platform adına SES Diyarbakır Şube Eş Başkanı Şiyar Güldiken yaptı. 

‘SANSÜR YASASININ İLK GÖSTERGESİ’

Ülke, sosyal, ekonomik, hukuki, siyasi ve bürokratik bir kriz halini yaşadığını söyleyen Güldiken,   “Siyasal iktidar hukuku, demokrasiyi ve en temel insan haklarını dahi ortadan kaldırmak için halkları ayrıştırıp sürekli bir gerginlik ve çatışma politikası uygulayıp toplumu manipüle ederek örgütsüzlüğü ve güvencesizliği dayatarak, hak gasplarını olağanlaştırmaya çalışmaktadır” dedi.

Ülkede 15 Temmuz darbe girişimi bahanesiyle Kanun Hükmünde Kararname’lerle (KHK)yüzlerce basın ve yayın organı kapatıldı ve yüzlerce basın emekçisi işsiz bırakıldığını dile getiren Güldiken, “ Ülkede neredeyse soruşturma, kovuşturma altında olmayan bir yurttaş kalmamıştır.

Emek örgütleri, sivil toplum kuruluşları, gazetecilik ve basın çalışmalarının fiili, meşru hakları çeşitli gerekçeler gösterilerek engellenmektedir. Halkın haber alma hakkının ortadan kaldırılacağı endişesi ve eleştirilerine rağmen bir hafta önce çıkarılan ve kamuoyunda “Sansür Yasası” olarak ifade edilen kanunun antidemokratik olduğunun ilk göstergesi de aralarında 45 günlük bebeği olan Zemo AĞGÖZ ve 11 Basın Emekçisinin dün evlerine baskın yapılarak gözaltına alınmasıdır” şeklinde konuştu.

‘GAZETECİLİK KRİMİLİZE EDİLMESİ KABUL EDİLEMEZ’

Gazetecilerin gözaltına alınma sırasında yapılan işkenceye değinen Güldiken, “ Gazeteciler ters kelepçe takılarak ve başları zorla eğilerek gözaltına alınan emekçilerin gizlisi saklısının olmadığı, kendi isimleriyle haber yaptıkları bilinmesine rağmen kriminalize edilmeleri kabul edilemez.

 İktidar tarafından yürütülen bu ayrıştırıcı politikaların iflas ettiği ve ülkenin yönetilemez bir hale geldiği açıkça görülmektedir. İktidar OHAL’i fiilen devam ettirme uygulamalarından vazgeçmemektedir” diye konuştu.

‘BASIN EMEKÇİLERİ DEHAL SERBEST BIRAKILSIN’

Bizler, Amed Emek ve Demokrasi Platformu olarak bir kez daha insanlığın onurlu, ahlaki ve politik tarihinin, iktidarlar tarihinden çok daha eski olduğunu belirten Güldiken  bu tarihsel emek ve demokrasi mücadelesinin bedeli ne olursa olsun sonuna kadar sürdürüleceğini söyleyerek, “Baskı, gözaltı ve tutuklamaların; örgütsüzleştirme, tüm toplumu bastırma ve örgütsüz kılmanın aracı olarak kullanma politikalarına son verilmelidir. Anayasa ile taraf olunan özellikle AİHM ve uluslararası sözleşmelere bağlı kalınarak gözaltına alınan Basın Emekçileri derhal serbest bırakılmalıdır” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Açıklama, "Özgür basın susturulamaz" sloganıyla sona erdi.

Editör: Mücadele Gazetesi