Merkez Yenişehir ilçesine bağlı Şehitlik Mahallesinde bulunan ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı yönetimindeki Katı Atık Transfer İstasyonu yaydığı kötü koku ve gürültü kirliliği nedeniyle 8 yıldır mahallede bulunan yurttaşları rahatsız ediyor. Dört merkez ilçe olan Bağlar, Kayapınar, Sur ve Yenişehir belediye çöplerinin toplandığı merkezden yayılan mikroplar halk sağlığını da tehdit ediyor. Çöp toplama merkezinin yerleşim yerinden taşınmasını isteyen mahalle sakinleri, yetkililere çağrıda bulunuyor.

ÇÖP TOPLAMA ALANI HALK SAĞLIĞINI TEHDİT EDİYOR
Mardin Diyarbakır Karayolu, Demiryolu ve Şehitlik Caddesi üçgeni ile Şehitlik Mahallesi yerleşim alanın içinde kalan tesis yolcular, mahalle sakinleri, oto galericiler esnafı ile alana yakın olan Katip Çelebi Ana okul İlk Ve Orta Öğretim öğrenci ve öğretmenleri açısından, yaydığı koku, sağlığa uygun olmayan çöp atıkları ve giderleri devamlı tıkalı olan toplama havuz ile rögarların su birikintileri sebebi ile sağlık açısından tehlike arz ediyor. Şehitlik Caddesi Demiryolu kontrollü hemzemin geçittin kesiştiği noktada da üçüncü şahıslar tarafından hafriyat malzemeleri çöp hayvan derileri vs. malzemeler gelişi güzel alana boşaltıldığı için alan, hem halk sağlığını tehdit ediyor hem de mahalle sakinleri için çekilmez bir hal alıyor. 

MAHALLE SAKİNLERİ ŞİKAYETÇİ: ÇÖZÜM YOK 
Yaklaşık 8 yıl önce kentin dört merkez ilçesine ait çöplerinin toplandığı Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Çöp Toplama Merkezi ile ilgili bugüne kadar defalarca ilgili yerlere iletilmesine rağmen çözümü için herhangi bir girişim olmadı. Kayyum döneminde de çöp merkezi ile ilgili şikayette bulunduklarını belirten mahalle sakinleri tüm kurumlardan verilen cevapların baştan savma olup çözüm odaklı olmadığını söylüyor.

ÇÖPLER ALANA GELİŞİ GÜZEL DÖKÜLÜYOR: İLAÇLAMA YETERSİZ KALIYOR
Çöp toplama merkezine gelen çöp taşıma araçlarından sızan su, toz vs. kalıntılar yüzünden yol katlanmaşmış, oluşan kaygan zemin nedeniyle de çöp araçları tesisin tahliye rampasında patinaja tutulup tırmanamadığından araçların yüklerini ise çoğu zaman gelişi güzel alana boşalttıkları bildirildi. Mahalle sakinlerinin aktardığına göre, yapılan ilaçlama ve temizlik yeterli olmadığı için sinek gibi haşereler çoğaldığı için geceleri çevre sakinleri oldukça durumdan rahatsız.

Diyarbakır’ın en ucuz sokak lezzeti de lüks oldu! Diyarbakır’ın en ucuz sokak lezzeti de lüks oldu!

ÇÖP MERKEZİ ALANI ADETA BİR MEZARLIK: PARK YAPILSIN
Ortalama 17 dönümlük bir alana sahip olan çöp toplama merkezinin adeta bir mezarlık gibi olduğunu söyleyen mahalle sakinleri, çöp toplama alanının bir an önce şehir dışına taşınması gerektiğini vurguluyor. Mevcut tesisin yükü kaldırmadığı için açılan rögarların taştığını, rögarlarda kapak olmadığı için daha önce bir koyunun ve ineğin düştüğünü söyledi. Kapağı açık rögarların her canlı için tehdit oluşturduğunu söyleyen mahalleli, çöp merkezinin taşınıp yerine daha yaşanılabilir bir park ya da yeşil alan oluşturulması çağrısında bulunuyor.

YEREL YÖNETİMLERE ÇAĞRI: ŞEHRİN VİTRİNİNE YAKIŞMIYOR
Bir şehrin vitrininin girişi olduğunu söyleyen mahalle sakinleri Diyarbakır'ın vitrininin bu çöp olduğunu söylüyor. Kara ve demiryolu ile Diyarbakır’a giriş-çıkış yapan yolcuların ilk karşılaştıkları çöp toplama tesisi olduğunu söyleyen mahalle sakinleri, Diyarbakır gibi güzide bir şehre bu görüntülerin yakışmadığını ve çöp tesisinin acil olarak çözüm odaklı bir çalışma ile şehir dışına taşınması gerektiğinin altını çiziyor. Valilik, Kaymakamlıklar, Büyükşehir ve ilçe belediyeleri başta olmak üzere tüm yerel yönetimler ile kamu kurum ve kuruluşları güzel bir Diyarbakır için güçlerini birleştirip, oluşturacakları bir komisyon tarafından bir an evvel çalışmaya başlama çağrısında bulunuyor.

Muhabir: Remziye ÇELİK