Turist yoğunluğu ile dikkat çeken tarihi ibadet ve turizm yerlerinden biri olan Ulu Camii, Diyarbakır’ın tarihi ve kültürel kimliğinin bir parçası olarak bilinir. Caminin avlusunda sıklıkla görmeye alışık olduğumuz; yöresel elbiseler içinde namaza gelen yaşlı amcalar, geleneksel kıyafetleriyle hem ibadetlerini yerine getiriyor hem de şehrin kültürel mirasının belki de son yüzleri oluyor.

Diyarbakır güne sisli uyandı: Hafta sonu hava nasıl olacak? Diyarbakır güne sisli uyandı: Hafta sonu hava nasıl olacak?

“ŞALVAR, CEPKENLİ ÜSTLER VE SEKİZ KÖŞELİ KASKETLER” 
Kültürümüzün son temsilcileri bu yaşlı amcalarımıza özellikle Diyarbakır’ın geleneksel kıyafetleri olan; şalvar, cepken ve Diyarbakır’da önemli bir tarihsel geçmişi olan sekiz köşe kasketlerinin üstlerine yaraşır bir şekilde olan duruşuyla Ulu Cami’de namaz vakitlerinde rastlamak oldukça mümkün. 

Amcalarımız hem geleneksel kıyafetleriyle hem de topluca katıldıkları ibadetlerle Diyarbakır’ın tarihsel giyim kültürünü son yıllarda global giyim modasına ayak uydurmaya çalışan genç nesillere de göstermeleri adına aslında önemli bir görevi de üstlenmiş oluyorlar.

İbadetlerinden arta kalan zamanlarını beraber oturup avluda sohbet ederek geçirmeleri ise fotoğraf sanatçılarının beklediği manzara oluyor.

Muhabir: Gurbet İpek