DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Sevilay Çelenk, Diyarbakır’ın Çınar ilçesine bağlı Görece Köyü’nde, maden aramalarında mezarlıkların tahrip edildiği ve çevre tahribatına yol açıldığı iddialarıyla ilgili olarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’ın yanıtlaması istemiyle Meclis’e soru önergesi verdi.
Çelenk, önergede şu ifadelere yer verdi:
“MEZARLIKLARIN KORUNMASINA YÖNELİK HANGİ ÖNLEMLER ALINMIŞTIR?”
“Diyarbakır’ın Çınar ilçesine bağlı Görece Köyü’nde 2009 yılından bu yana süren pomza madeni çıkarma faaliyetlerinin, bölge halkını çeşitli zorluklarla karşı karşıya bıraktığını belirten yurttaşlar, bu durumdan şikayetçi olduklarını ifade etmektedir.
Kazı alanında yer alan ve 7 köye ait olduğu belirtilen 3 mezarlığın, maden çalışmaları sırasında zarar gördüğü iddia edilmektedir. Köyde yaşayan yurttaşlar, kazılar sırasında bir çocuk mezarlığının tahrip edildiğini belirtmiştir. Ayrıca, yurttaşların iddiasına göre, tarım arazileri ve otlakların tahrip olması nedeniyle tarımsal verimde azalma yaşanmış, hayvanlar ise otlak alanlarında oluşan büyük çukurlara düşerek zarar görmüştür. Çelenk, “Kazı alanında yer aldığı ifade edilen ve 7 köye ait olduğu belirtilen mezarlıkların maden çalışmaları sırasında zarar gördüğü iddialarına ilişkin herhangi bir inceleme yapılmış mıdır? Mezarlıkların korunmasına yönelik hangi önlemler alınmıştır?” diye sordu.
“BAKANLIK DENETİM GERÇEKLEŞTİRDİ Mİ?”
Köyde yaşayan yurttaşların, tarım arazileri ve otlakların tahrip olduğu, tarımsal verimin azaldığı ve hayvanların otlak alanlarında oluşan büyük çukurlara düşerek zarar gördüğü yönündeki şikayetlerine değinen Sevilay Çelenk, “Bu iddialar hakkında Bakanlık veya ilgili kurumlar tarafından herhangi bir araştırma ya da denetim gerçekleştirilmiş midir?” diyerek Bakanlığı harekete geçmeye çağırdı.
Yurttaşlar, maden çıkarma faaliyetleri sırasında kendilerine hiçbir bilgi verilmediğini, sürecin itirazlara rağmen devam ettiğini ve yetkili makamlara yapılan şikayetlere karşılık herhangi bir adım atılmadığını belirtmiştir.
Bu bağlamda;
1. Görece Köyü’nde 2009 yılından bu yana devam eden pomza madeni faaliyetleri hakkında yurttaşlara bilgi verilmemesi ve itirazlarına rağmen faaliyetlerin sürdürülmesi iddiaları doğru mudur?
2. Kazı alanında yer aldığı ifade edilen ve 7 köye ait olduğu belirtilen mezarlıkların maden çalışmaları sırasında zarar gördüğü iddialarına ilişkin herhangi bir inceleme yapılmış mıdır? Mezarlıkların korunmasına yönelik hangi önlemler alınmıştır?
3. Tarım arazileri ve otlakların zarar gördüğü, tarımsal verimin azaldığı ve hayvanların otlak alanlarında oluşan büyük çukurlara düşerek zarar gördüğü yönündeki iddialar hakkında Bakanlık veya ilgili kurumlar tarafından bir araştırma ya da denetim gerçekleştirilmiş midir?
4. Görece Köyü’nde faaliyet gösteren pomza madeni işletmesinin, çevresel ve sosyal etkileri değerlendiren bir Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporu mevcut mudur? ÇED raporundaki taahhütlerin yerine getirilip getirilmediği denetlenmiş midir?