Yüksek enflasyona bağlı gıda ürünlerine yapılan zam yağmuru devam ediyor. Özellikle son zamanlarda gelen zamlardan yemek sektörü de nasibini aldı. Dönercilerin en önemli ham maddesi olan tavuk etine gelen zamlar hem esnafı hem de vatandaşı mağdur etmeye devam ediyor.
Ete gelen zamlardan sonra döner fiyatları da yükseldi. Fiyatların neredeyse her ay güncellendiğini ve kepengi kapatma derecesine geldiklerini ifade eden Diyarbakırlı döner esnafı ise bu durumdan şikayetçi. Tavuk fiyatlarındaki artışın devam etmesiyle, Diyarbakır’da bir dürüm 25 ile 40 lira arasında satışı yapılıyor.
"İNSANLARIMIZIN DÖNER YİYEMEMESİ BİZİ ÜZÜYOR"
Artan fiyatlardan dolayı vatandaşın döner yiyememesinin kendilerini üzdüğünü söyleyen esnaf Hakkı Kor, "Yaklaşık 20 yıldır döner işi ile uğraşıyorum. Kırk senedir bu sektörün içerisindeyiz. Dağkapı’nın ilk dönercilerinden biri de biziz. Fiyatlar geçen sene çok uygundu. Yedi liraya sattığımız somunu şimdi 25 liraya satıyoruz. Fiyatlar üç dört katı arttı. Pahalılık işlerimizi de olumsuz etkiledi. Tabi bizim üzüntümüz, herkesin döner yiyememesidir. Bu bize daha acı veriyor. Malum son zamanlarda yaşanan hastalık ve afetlerden dolayı insanların alım gücü daha da azaldı. Yine de cana gelmesin mala gelsin diyoruz." Dedi.
"HER ŞEY AYNI AMA FİYATLAR FARKLI!"
Dönerci esnafının neredeyse aynı ürünleri kullandığını ancak farklı fiyatlar uyguladığını vurgulayan Kor, "İsteğimiz halkımız döner yiyebilsin. Biz döneri uygun fiyata vermeye çalışıyoruz. Bazı esnaf arkadaşlarımız ise fahiş fiyat uyguluyor. Bu durumu uygun bulmuyorum. Bizim fiyatlarımız uygun. Müşterilerimiz de bunu söylüyor. Aynı fırından ekmek alıyoruz, aynı tavukçudan tavuk alıyoruz. Aynı marka kullanıyoruz. Ama gel gör ki bazı arkadaşlarımız, meslektaşlarımız bizim iki katımıza bir fiyatla satış yapıyor. Fırsatçılık yapılmamasını isterdim. İnsanlarımız bunun bilincinde ancak umursamayanlar da var." Dedi.
"TEZGAHLARIMIZ KAPANMASIN"
Tek amaçlarının tezgâhlarının kapanmaması olduğunu söyleyen döner esnafı Levent Çelik, "Geçen sene 30 kilo taktığımız döneri şimdi ancak on kilo takabiliyoruz. Malzeme fiyatları arttığı için masalara ketçap mayonez dahi indirmiyoruz. Döner kâğıdından, turşuya kadar daha önceleri kırk liraya gelen malzeme şimdi iki yüz liradan fazla tutuyor. Daha önce iki yüz ekmek satarken şimdi 50 ekmek satıyorum. En basit örneğini vereyim, daha önceleri tüm meşrubatları satabiliyorken şu an sadece ayran, su ve kola satabiliyorum. Koronavirüs salgınından beri esnafın durumu ortada. Ardından deprem felaketi de geldi. Beş yıldır işlettiğim dükkânımın şu an kapanmaması için uğraşıyorum. Temennimiz, hem halkımıza hizmet edelim hem de evimizi geçindirelim. Tezgahlarımız kapanmasın. İnşallah her şey güzel olur."
"DÜKKANI KAPATMAK ÜZEREYİM"
Sürekli artan maliyetler karşısında her yere borçlandığını ve işlerinin kötü gitmesi yüzünden döner dükkanını kapatmak üzere olduğunu dile getiren Şemsettin Sipan ise, "Geçen sene 18 liraya aldığımız göğüs etinin şuan ki güncel kilo fiyatı 60 lira. Fiyatlar her hafta değiştiği için bazen sorulduğunda unutuyorum. Ekmek arasını Ramazandan önce 20 liraya satarken şimdi 25 liraya satıyorum. Fiyatlar geçen seneye göre aynı ancak alım gücü yok. Dükkanı kapatmak üzereyim. Elektrik, su borcundan tut da fırıncıya, turşucuya hatta tüpçüye kadar borcum var. Daha önceleri 14 eleman çalıştırırken şimdi bu sayıyı yediye düşürdüm. Çalışanlarımın hakkını dahi veremiyorum. Geçen sene bu zamanlarda dükkân dolu iken şimdi müşteri gelmiyor."
"İŞİMİZ ZOR!"
İşlerinin zor olduğunu ekleyen Sipan sözlerini şöyle sürdürdü, "On üç yıllık esnafım, bu kadar zor durumda kalmamıştım. Derdimize kime anlatabiliriz ki? Sadece suç iktidardakilerde değil suçun en büyüğü bizde. On liraya aldığını bize 30 liraya satan insanlar var. Her şeyi devlete yüklüyoruz da bizim vicdanımız kalmamış. Gerçekten işimiz zor. Evim ağır hasarlı, işler yolunda değil." Diye konuştu.
Diyarbakır’da döner ekmek fiyatlarına ilişkin görüşlerini aldığımız bir vatandaş ise, “Gün içerisinde en çok tükettiğimiz döner ekmek artık alınamaz duruma geldi. Fakirin yemeği olarak gördüğümüz döner dürüm artık lüks oldu. Bir öğrencinin her gün yiyebileceğini düşünmüyorum. Hayat pahalığının en çok gıda ürünlerine yansıması vatandaşları etkiliyor.” Dedi.
Haber: Remziye ÇELİK