Diyarbakır’da turistler gitti! Ciğer fiyatları düştü Diyarbakır’da turistler gitti! Ciğer fiyatları düştü

UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alan tarihi surları, Ulu Cami'si, İçkale Müze Kompleksi, peygamber makamları, türbeleri, kiliseleri, hanları, hamamları ile zengin bir tarihi ve kültürel potansiyel barındıran Diyarbakır, zengin mutfağıyla da göz dolduruyor. Yemek kültürü olarak da kendine has özelliklere Diyarbakır'ın günümüzde unutulmaya yüz tutmuş ve hatta yıllar içinde kaybolmuş lezzetleri de bulunmaktadır. Bu yemeklerden biri de geçmişte sadece kış aylarında avlanan tavşan ile yapılan ve halk arasında körgiki ya da kerguki olarak adlandırılan bir ziyafet yemeğidir.

Yolunuz Diyarbakır’a düşerse bunu içmeden gitmeyin

DİYARBAKIR'IN KAYIP LEZZETİ: KÖRGİKİ
Binlerce yıllık geçmişe sahip kadim kent Diyarbakır'ın unutulmaya yüz tutmuş lezzetleri arasında yer alan tavşan yemeği, Doğu ve Güneydoğu illeri başta olmak üzere hala birçok bölgede farklı isim ve yapılış şekilleriyle yaşatılmaya devam edilmektedir. Ancak, orijinallikten tamamen uzakta yapılan bu yemeğin orijinal tarifi günümüzde yapılmadığı için kayıp yemekler arasında ilk sıralarda gelmektedir. Bu meşhur yemek, günümüzde tavşan yerine tavuk eti de kullanılarak her mevsim tüketilmektedir.

DİYARBAKIR’DA KIŞ GECELERİNİN ZİYAFET YEMEĞİYDİ
Diyarbakır mutfağının çok eski yemeklerinden biri olan körgiki yani tavşan yemeği bir av yemeği olduğu için kış aylarında ziyafet yemeği olarak yapılırdı. Özellikle Diyarbakır’da Zaza aileler tarafından yapılan bu yemek, soğan ile tüketilirdi. Eskiden tavşan eti ile yapılan yemek, tavşan etinin bulunmadığı dönemlerde alternatiflere başvurulmuştur. Yaygın olarak başta kırmızı et, köy tavuğu ya da hindi eti ile yapılmaktadır. En dikkat çekici yanı ise, avlanan tavşanın soyulduktan sonra kanının çekilmesi için karın altında bir gece bekletilmesidir. Kanı çekilmesi için büyükçe bir kapta suda bekletilen et, temizleninceye kadar 1-2 saatte bir suyu değiştirilir.

KÖRGİKİ FARKLI İSİMLERLE BİLİNİR
Körgi yemeği farklı bölgelerde farklı isimlerle bilinmektedir. Yemek, aroşek, aruşki, aroş, aruş, merge, keroşkek, arbeşki, evrişki, keroşkek gibi isimler ile bilinir.  Yemek, Diyarbakır’ın Ergani ilçesinde seyit ismi ile de bilinir. Mardinliler merge, Urfalılar tirit, Elazığlılar tavşan ufalama, Erzincanlılar kelecoş, Selanik göçmenleri ise yemeğe, kakoşka ismini vermiştir. 

Körgiki yemeği tarifi (tavuk alternatifi ile)
1 adet tavuk
5 adet yufka ekmek
2 adet kuru soğan
2 adet yeşilbiber
Tuz
Pul biber
Karabiber
1 çay bardağı sıvıyağ

Öncelikle tavuk haşlanır suyu süzülür ve irice didiklenir. Bir tavada soğan ve biberler sotelenir, baharatlar eklenir daha sonra didiklenen tavuklar eklenir. Malzemeler beraber beş dakika sotelenir en son süzülen tavuk suyu eklenir. Daha sonra yufka ekmeklerin üstüne dökülür. Bütün malzemeler karıştırılarak harmanlanır ve tepe şekli verilir. Kalan tereyağı, bir tavada kızdırılarak yemeğin üzerine dökülür. Tepsi içinde servis edilir.

Muhabir: Remziye ÇELİK