Merkez Yenişehir ilçesindeki Ofis Alışveriş Merkezi’nin (Ofis Yeraltı Çarşısı) bulunan 7 girişi uzun yılardır bakımsızlıktan dökülüyordu. Her gün yüzlerce kişinin alışveriş yaptığı çarşının girişi görüntü kirliliğine yol açıyordu. Gazetemizin de daha önce gündeme getirdiği bakımsızlık sonunda Büyükşehir’in çalışmalarıyla onarılıyor. Çalışmaların 1 ay içerisinde bitmesi bekleniyor.
Yıllar sonra başlatılan onarım çalışmalarının 14 Mayıs’ta yapılacak Cumhurbaşkanı ve Milletvekili seçimlerinden önce yapılması ise dikkat çekti.
Ayrıca dönemin Büyükşehir Belediyesi Kayyumu Cumali Atilla döneminde reklam billboardlarında çarşı girişinin yapıldığı belirtilmiş ancak her hangi bir çalışma yapılmamıştı.
Öte yandan Ofis Yeraltı Çarşısı’nın giriş kapılarındaki bakımsızlık sorunu HDP Diyarbakır Milletvekilleri Remziye Tosun, Garo Paylan ve Hişyar Özsoy tarafından geçen Ekim 2021 yılında meclis gündemine taşınmıştı.
Esnafların sorunlarını içeren önergede şu ifadelere yer verilmişti: “Diyarbakır, Yenişehir ilçesinde bulunan Ofis Yeraltı çarşısı, yüzün üzerinde esnafın geçimini sağladığı 7 girişi olan bir çarşıdır. Çarşı olmasının yanı sıra Diyarbakır halkını trafikten ve olumsuz hava koşullarından korumaya yarayan, işlek caddeleri birbirine bağlayan bir yeraltı geçididir. Ancak Çarşı esnafları ve yönetimi, çarşı girişlerinin (merdivenlerin kırık olmasından dolayı)tehlike arz ettiği, (havasızlık gibi) sağlık bakımından uygun olmadığını, müşterileri alışveriş yapmaya teşvik etmediğini, görsel olarak cezb etmediğini ve yıllardır düzenlenmediğini beyan etmiştir. Bu durum esnafın ekonomik gelirlerini de olumsuz etkilemektedir. Çarşı esnafı, girişlerin özellikle eylem ve etkinlikler sırasında kolluk kuvvetlerinin araçları tarafından kapatıldığı, kış aylarında yol kenarlarında bulunan çarşı girişlerin tel örgülü olmasından kaynaklı müşterilerin zorluk çektiği ve son dönemde pandemi koşulları, yapılan zamlar ile ekonomik krizle orantılı artan kira fiyatlarından dolayı geçim sıkıntısı yaşadıklarını beyan etmişlerdir. Bununla birlikte Ofis Yeraltı Çarşı esnafı, ekonomik geliri etkileyen tüm bu sebeplerden dolayı kimi zaman vergi, elektrik faturalarını ödeyemediklerini, ortak elektrik faturalarının borçlardan dolayı kesilme aşamasında olduğunu beyan etmişlerdir. Söz konusu sorunlara dair Yeraltı Çarşısı esnaf ve yönetimi 2016 yılından itibaren birçok kez atanan kayyumlar ile görüşmesine rağmen sorunlar çözülmemiştir.”
Haber: Fatih SURUÇ