6 şubat Maraş depremlerinin vurduğu Hatay’da asrın felaketinin yaraları sarılmaya devam ediyor. Sonbahar ve kış aylarının yağışlı geçmesiyle birlikte bereketli Amik Ovasında ürünler hasat edilmeye başlandı. Bölgede yetiştirilen maydanoz da Diyarbakır’dan giden tarım işçileri tarafından özenle toplanmaya başlandı. Günde ortalama bin 500 lira kazanan tarın işçilerinin topladığı maydanozun demeti tarladan 7 liraya satılıyor.
"SEZONLUK OLARAK BURAYA GELDİĞİMİZDE EN AZ 150 DÖNÜM MAYDANOZ HASAT EDİYORUZ"
Mevsimlik işçi olarak çalıştıklarını ve bir çok ilde ekmek paralarını kazandıklarını söyleyen Azad Arslan, "Biz aslen Diyarbakırlıyız, mevsimlik işçi olarak yeşillik işi yapıyoruz. Maydanoz, dereotu yani demet işi yapıyoruz, bunları hasat ediyoruz. Yaklaşık 6 buçuk aydır maydanoz hasat ediyoruz. Kışın çoğunlukla Batı tarafına veriyoruz. Reyhanlı’ya geldiğimizde ise Doğu tarafına veriyoruz. Burası sıcak olduğu için Batı tarafına maydanoz gidemiyor. Çoğunluk olarak Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adıyaman’a veriyoruz. Biraz zahmetli bir iş, şu anda maydanozun tarla fiyatı dönümü 7 bin liradır. Sezonluk buraya geldiğimizde en az 150 dönüm hasat ediyoruz. 12 kişilik bir ekibimiz var, onlarla çalışıyoruz" dedi.
DİYARBAKIR’DAN HATAY’A MAYDONOZ HASAT ETMEYE GİDİYORLAR
Maydanoz hasat etmenin diğer işlere göre daha zor olduğunu dile getiren Mehmet Tarim, "Diyarbakırlıyım Hatay’a sezonluk olarak maydanoz biçmeye geliyorum. 6 buçuk ay mevsimlik işçi olarak burada çalışıyoruz. Zorluğu var, diğer işlere göre bu biraz daha zor. Günlük yaklaşık olarak 4 dönüm hasat ediyoruz. Yevmiyeler işçilerin çalışma performansına göre değişiyor" ifadelerini kullandı.
“GÜNLÜK ORTALAMA BİN 500 LİRA KAZANIYORUM”
Diyarbakır’dan Hatay’a çalışmak için gittiğini söyleyen Ozan Tarim, "Diyarbakır’dan çalışmak için geliyorum. Burada maydanoz biçiyoruz. Zor yanı da kolay yanı da var. Günlük ortalama bin 500 lira kazanıyorum" dedi.