Diyarbakır’da binlerce yıllık bir geçmişe sahip ve her geçen gün kaybolmaya yüz tutan ritüellerden biri olan Kamçı oyunu, Diyarbakır’ın Hani, Dicle ve Eğil ilçelerini birbirine bağlayan Terkan bölgesinde yaşatılmaya devam ediliyor. Baharın gelişiyle birlikte panayır alanında kurulan bölgede oynanan kamçı oyununu oynamaya ya da izlemeye gelen birçok kişi ise bölgede bulunan ziyarete giderek adaklar adayarak dilek tutuyor. 

Diyarbakır Kamçı Fotoğraf (11)

SONLANDIRILSIN ÇAĞRISI 
Festival havasında geçen etkinliğin ardından çevre köylerden gelen binlerce genç, belirledikleri alanda kamçı oyununu oynuyor. Herkesin kendi yaşıtıyla oynamasıyla gerçekleşen oyun bu yıl da start alırken, oyunun şiddetinden şikayet eden birçok kişi, geleneğin sonlandırması çağrısında bulundu. 

Diyarbakır Kamçı Fotoğraf (2)

KURALLARIYLA OYNANAN BİR OYUN
Her yıl geleneksel haline gelen kamçı oyunu için köylüler büyük bir hazırlık yapar. Bezlerin örgü haline getirilmesiyle yapılan kamçılar ile oynanan oyunda önce çocuklar, daha sonra ise yetişkinler oynar. Oyunda belirlenen kişiler hakemlik yaparken, oyunun en önemli kuralı ise ortaya çıkan kısa zayıf birinin karşısına güçlü biri çıkmaz veya kısa olan birinin karşısına uzun kimse çıkmaz. Ortaya çıkan kişinin rakibi, fiziki olarak ona eşit olan biri olur. Oyunun asıl önemli kuralı, kafa ve yüze vurulmamasıdır. Dışarıdan şiddet olarak görülen oyunu ise, bölge insanı spor olarak yıllarca devam ettirmektedir.

Diyarbakır güne sisli uyandı: Hafta sonu hava nasıl olacak? Diyarbakır güne sisli uyandı: Hafta sonu hava nasıl olacak?

GELENEKSEL KAMÇI OYUNU ŞEREFNAME'DE YER ALIYOR
Kürt devlet adamı, siyasetçi, edebiyatçı, şair ve tarihçi Şeref Han ya da Şeref Han Bitlisi olarak bilinen Şerefxan, Şerefname'sinde kamçı oyununun Kürtlerin beylikleri döneminde yani bin beş yüzlü yıllarda oynandığını anlatır. Şerefxan, her yıl mayısın son Perşembe’sinde bir araya geldikleri Dicle barajı yapıldıktan sonra suyun altında kalan, Dicle ilçesinin Özbek köyünde bulunan ziyarete gelip istişareler yapıldıktan sonra seçkin savaşçılar arasında yapılan oyun olarak anlatır.

OYUNA TEPKİLER GELDİ
Her yıl festival havasında kutlanan Kamçı oyununun sert olması nedeniyle insan hayatına mal olacağını belirten birçok kişi, geleneğin sona erdirilmesi çağrısında bulundu. Oyunun özellikle gençler arasında oynandığını ve oyunu oynayan gençlerin oyundan sonraki yorgunluğu uzun süre atamadığını belirtenler, oyunu çağ dışı olarak nitelendirdi. 

KAMÇI OYUNUNDA KAVGA ÇIKTI
Öte yandan bu yıl düzenlenen ve tarafların birbirine kamçıyla vurduğu oyunda 2 kişi arasında çıkan tartışmada, 1 kişi odunlu ve silahlı saldırıda yaralandı.

Muhabir: Remziye ÇELİK