Çermik ilçesinde Beybağı ve Kızılyamaç bölgelerinde 2021 yılında Türk Patent ve Marka Kurumundan coğrafi işaret belgesi alan yetişen, şekli ve aromasıyla ilgi gören biber, tezgâhtaki yerini almaya başladı. Kilosu şu an tezgâhta 30 lira olan biber kahvaltıda ve yemeklerde sıkça tercih ediliyor. Daha önce bölgede ki çiftçilerin kendi ihtiyaçları için küçük alanlarda yetiştirdiği Çermik biberine talep, tescil ve tanıtım çalışmalarıyla arttı.

Geçen yıl 150 dekar olan üretim alanı bu yıl 300 dekara çıkarken, geçen yıl 500 ton olan rekoltenin bu yıl 1000 tona ulaşması hedefleniyor.

Kahvaltıda ve yemeklerde tercih edilen Çermik biberi turşuluk ve pul biber olarak da tüketiliyor.

Kasım ayına kadar hasadı süren biber, gördüğü talep ve rekoltesiyle üreticisinin yüzünü güldürüyor.

Haber: Fatih SURUÇ

Editör: Fatih Suruç