Oldukça geniş yemek kültürüne sahip bir mutfağa sahip Diyarbakır’da tarihi yapıları kadar yemekleri ve tatlıları da ön plana çıkmaktadır. Zengin ve lezzetli mutfağa sahip mutfağı ile öne çıkan Diyarbakır’a özgü patlıcanlı kazan kebabı da bu lezzetlerden biri. 07.06.2022 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret sayılmıştır. Yapımında kullanılan ayırt edici malzemeler olan patlıcan ve domateslerin içine kıymalı harç konularak pişirilen bir yemektir. Mevsiminde taze patlıcan ve domates ile yapılan kebap, Diyarbakır’ın sevilen lezzetlerinden biridir.

PATLICANLI KAZAN KEBABI TARİFİ İÇİN MALZEMELER

700 gram kıyma

1 kilo patlıcan

2 adet kuru soğan

3 adet domates

1 tatlı kaşığı 5 türlü baharat (kişniş, kimyon, karabiber, karanfil, tarçın)

2 tatlı kaşığı pul biber

1 çay kaşığı yenibahar

1 tatlı kaşığı tuz

2 yemek kaşığı domates salçası

2 yemek kaşığı sıvıyağ

2 su bardağı su

PATLICANLI KAZAN KEBABI HAZIRLANIŞI:

Geniş bir kap içine kıyma, tereyağı, küçük doğranmış soğan, küçük doğranmış domates ve biberler karıştırılarak kıymalı harç hazırlanır. Alacalı soyulan patlıcanlar, aralıklarla enine kesikler açılır. Bu kesiklerin içine kıymalı harç konur. İçleri doldurulan patlıcanlar, oval bir şekil alır. Domates ters çevrilerek 2 kesik açılır, taşırmadan kıymalı harç konur. Tepsiye doldurulmuş patlıcanlar dizildikten sonra üzerlerine, orta kısımdan itibaren domatesler dizilir, su ilave edilerek kısık ateşte, suyunu çekinceye kadar yaklaşık olarak bir saat pişirilir. Sıcak servis edilir.

Haber: Remziye ÇELİK

Editör: Mücadele Gazetesi