Diyarbakır'ın en popüler yemeği olarak bilinen Meftune, etli yemekler kategorisinde yer alıyor. Kuzu eti ile hazırlanan yemeğin baharat ve soslarla akşam yemeklerinde servis edildiği biliniyor. Meftune yemeği, içerisinde kuzu eti, domates, patlıcan ve baharatlar bulunan oldukça zengin bir tariften oluşuyor.

Diyarbakır’ın Tescil Almış En Ünlü Yemeği Meftune Tarifi Nedir Meftune Nasıl Yapılır

Demet Akalın ile Gülben Ergen tartıştı: Diyarbakır detayı! Demet Akalın ile Gülben Ergen tartıştı: Diyarbakır detayı!

Meftune (Diyarbakır yöresel yemeği) tarifi için malzemeler:
1/2 (yarım) kg kuzu kaburga eti (ben kuşbaşı kullandım),
5 tane patlıcan,
5 tane sivri biber,
5 tane domates,
2 yemek kaşığı tepeleme tane sumak,
1 yemek kaşığı salça ( karışık olsun),
1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber,
1 tatlı kaşığı siyah pul biber,
Tuz,
2 yemek kaşığı tereyağı,
2 yemek kaşığı sıvı yağ,
1 baş sarımsak,
3 su bardağı sıcak su ( sumağı bırakmak için)…

MEFTUNE (DİYARBAKIR YÖRESEL YEMEĞİ) TARİFİ NASIL YAPILIR?
Diyarbakır’ın meşhur Meftunesi’ni yapmak için ilkin patlıcanları uzunlamasına dörde bölüp sonra çok iri olmayacak şekilde küp küp doğranması gerekir. Sivri biberler de aynı şekilde ne çok iri ne de çok küçük olmadan sotelik doğranmalıdır. Ardından ise domateslerin kabuklarını soyup küp küp doğramak gerekir. Sarımsakları ise havanda dövmek gerekir. (İsterseniz minik rende ile de rendeleyebilirsiniz.) Akabinde tencereye sırası ile çiğden et, biber, patlıcan, salçalar, domates ve sarımsak rendesi eklenmelidir. En üste tuzu ve yağı gezdirilmelidir. Ocağın altı açılıp süzgeçten geçirildikten sonra, sumak suyu eklenir. Kapağını kapatıp kaynara çıktıktan sonra orta ateşte 30 dakika kadar pişirilir. Yemeği karıştırmamanız gerekir Son olarak da etler pişince yemek hazır demektir. Yarım saat dinlendirdikten sonra da servis edilir.

Muhabir: Abdullah ÇAKIL