Diyarbakır hızlı nüfus artışı ile beraber modern bir kent statüsüne doğru ilerlerken Türkiye’nin de en kalabalık yedinci kenti konumuna yükselmiş. Peki Diyarbakır’ın nüfusu o zamanlar ne kadarmış? İşte bu sorunun yanıtı 17 Eylül 1974 Mücadele arşiv haberinde:

“Diyarbakır’ın Nüfusu Hızla Artan İller Arasında Ön Safta Geliyor

D.Bakır’ın Nüfusu 10 Yıl İçinde Yüzde Yüz Arttı

Nüfusu hızla artan iller arasında ön safta gelen Diyarbakır’da nüfusun on yıl içinde yüzde yüz arttığı saptanmıştır Alınan bilgilere göre nüfus artışı beş yıl öncesine kadar yüzde 48 olan Diyarbakır'da, son 10 yıl içinde bu artış yüzde yüze yükselmiştir.

23 Ekim 1960 Genel Nüfus Sayımında nüfusu 79 bin 888 olarak tespit edilen Güneydoğu Anadolu Bölgesinin Merkezi Kenti Diyarbakır'ın bugünkü nüfusunun 200 binin üzerinde olduğu bildirilmektedir. İlçe ve köyleri ile birlikte nüfusu 600 bine yaklaşan Diyarbakır’ın Türkiye'nin yedinci kalabalık şehri olduğu öne sürülmektedir.

Alınan bilgilere göre son 10 yıl içinde köyden ve civar il ilçelerden şehir merkezine büyük akın sonucu nüfusu hızla artan Diyarbakır'da beş yıl için de 4 yeni mahalle meydana gelmiştir. Köyden şehre akını eden dar gelirli ailelerin konutsuzluk yüzünden plânsız yerleştiği ve modern şehirleşmeyi etkilediği bildirilmektedir. Köyden şehre akın eden aileler özellikle sur eteklerine yerleşmektedir. Çoğunun gecekondularda barındığı bildirilen dar gelirli aileler için ilerde konutlar yapılacağı Diyarbakır Valiliği yetkilileri tarafından açıklanmıştır. Diyarbakır' da dört gecekondu önleme bölgesi olduğunu belirten yetkililer İmar İskân Bakanlığı tarafından dar gelirli aileler için yaptırılan konut sayısının ileride daha da artırılacağını açıklamışlardır.”

İşte arşiv haberi:

Bir dönem Batman’da bir ay bu çile çekilmiş! Bir dönem Batman’da bir ay bu çile çekilmiş!

Muhabir: Onurcan GÜLER