22 Aralık 1925 tarihinde İstanbul’da hayata gözlerini açan ve Rum asıllı Türk eski milli futbolcu ve teknik direktör olan Fenerbahçe efsanesi, “Ordinaryus” lakaplı Lefter Küçükandonyadis, 1943-1947 tarihleri arasında tam 4 yıl boyunca Diyarbakır’da askerlik yaptığı biliniyor.

20. YÜZYILIN EN BÜYÜK 200 FUTBOLCUSUNDAN BİRİ OLARAK ANILMIŞTIR
İngilizler'in ünlü ''World Soccer'' dergisi, Efsane Lefter’i, “20. yüzyılın en büyük 200 futbolcusundan biri” olarak andığını duyurdu. Türk futbolunun ve Fenerbahçe'nin en popüler futbolcularından biri olarak yıllarca alkışlanan Lefter, Fenerbahçe Marşı'nda da adı geçen sembol oyunculardan biri oldu. 

Önce Diyarbakır’ı sonra Tebriz’i başkent yaptı! Uzun Hasan kimdir? Önce Diyarbakır’ı sonra Tebriz’i başkent yaptı! Uzun Hasan kimdir?

DİYARBAKIR MACERASI VE ASKERLİK SERÜVENİ
Futbola Büyükada'da başlayan ve Taksim Spor Kulübü'nde yetişen Lefter’in bir diğer macerası ise Diyarbakır’da geçmektedir. 1943'te vatani hizmeti dolayısıyla 4 yıl boyunca Diyarbakır’da askerlik yapan Lefter, buradan da futboldan kopmadan çalışmalarını sürdürdü. Diyarbakır'da 4 yıl süren askerlikten sonra 1947'de İstanbul'a dönen ve Fenerbahçe kulübüne giren Lefter, buradaki futboluyla dikkat çekti.

VEFATI 
13 Ocak 2012 tarihinde, tedavi gördüğü Amerikan Hastanesi'nde 86 yaşında ağır zatürreye bağlı kalp yetmezliğinden hayatını kaybeden Lefter’in cenazesi büyük bir törenle uğurlandı.

Muhabir: Devrim AKTÜRK